O otrocih in šolah

Profesor in komik Uroš Kuzman: »Ko imaš otroke, se šale pišejo kar same!«

Eva Jandl
16. 11. 2021, 05.56
Deli članek:

Uroš Kuzman, predavatelj na fakulteti za matematiko in fiziko, je zagotovo najbolj izobražen med slovenskimi komiki. Je pa tudi oče dveh odraščajočih sinov, zato je svoje očetovske izkušnje prenesel v stand up komedijo Mali otroci, veliki problemi, v kateri ga na odru spremlja tudi novopečeni očka Aleš Novak. Ali njegove šale nasmejijo tudi njegova otroka?

arhiv M24
Stand up je zanj odklop od službe, zato matematike ne vključuje v nastop.

Na oder ste v humorni obliki prenesli svoje očetovske izkušnje. Kako se je na vaš stand up pogled na zadnjih 10 let, odkar ste starši dveh sinov, odzvala vaša žena?

To, da imaš otroke, je najboljša stvar, ki se ti lahko zgodi kot komiku. Šale se pišejo kar same! Recimo, danes zjutraj sem fanta prosil, naj si sama pripravita zajtrk. In veste, kaj sta skuhala? Mulo! To je njuna specialiteta (smeh). Mula za zajtrk, mula za kosilo, mula za večerjo, in ko gremo kam na izlet, mula to go. (smeh)

Oder v predstavi delite s svežim očkom Alešem Novakom, ki ima otroka še v plenicah. Ste mu dali kak uporaben očetovski nasvet?

Nisem. Zdaj je itak prepozno, da bi ga upošteval (smeh). Sem mu pa po dobri stari navadi izkušenejših staršev vsake toliko časa zabrusil: »Ti sploh še ne veš, kaj te čaka!« (smeh) Sicer pa mislim, da z Alešem v predstavi res lepo pokrijeva obe obliki frustracij mladih staršev – fizično izčrpanost v obdobju, ko so otroci še dojenčki, in psihično izžetost, ko se začnejo prvi vzgojni problemi. In čigave težave so hujše? Moje! Prepričan pa sem, da vam bo tudi Aleš odgovoril s temi besedami.

Kdo se doma najbolj smeji vašim šalam? Je otroke lažje ali težje nasmejati kot odrasle?

Otroci imajo specifičen smisel za humor. Redkokatera šala iz predstave jih nasmeje, ker pogosto ne razumejo konteksta. Imata pa moja fanta že svojo zalogo šal. Na primer, ali veste zakaj je umrl kapitan Kljuka? Ker si je z napačno roko obrisal rit (smeh).

Zavarovalnica Triglav
Uroš Kuzman, stand up komik in matematik

Ste matematik. Kako se povezujeta matematika in humor? Se šal lotevate matematično? Kako?

»Šala je pot, ki poslušalca s točke A pelje na točko B, tik pred ciljem pa zavije na točko C!« To je edini komični nasvet, ki ga poznam in ki ima povezavo z matematiko, pa še zanj bi rabil tablo in kredo, da bi ga res lepo razložil. (smeh) Stand up komedija je zame odklop od dnevne službe, zato matematike na vključujem pogosto. Pa tudi, roko na srce, razen kadar nastopam za svoje sodelavce, to ni tema, s katero bi človek polnil dvorane. (smeh)

Se kdaj šalite na predavanjih ali strogo ločujete ta dva svetova? Ste veseli, če med občinstvom na predstavi opazite svoje študente?

Če karikiram: s študenti se najbolj zabavamo na začetku šolskega leta, ko pa pridejo na vrsto izpiti, sem pa jaz edini, ki se smeje (smeh). No, šalo na stran. Jaz zase pravim, da sem podnevi matematik, zvečer pa komik. To pomeni, da se v predavalnicah trudim biti karseda profesionalen, zvečer pa sprostim tudi nekaj drugih filtrov. Ali me moti, da se tu pa tam na mojih nastopih znajde kak študent? Niti ne. Saj veste, jaz pravim, kar se zgodi na odru, ostane na odru (smeh).