V dokumentarnem filmu Kraljičin zeleni planet so kraljico prikazali v precej drugačni luči, kot smo je vajeni.
Elizabeta II. se v filmu namreč tudi sprehaja po vrtovih na svojih posestvih – a ne sama, temveč v družbi svetovno priznanega prirodoslovca sira Davida Attenborougha.

Sproščena

Z dolgoletnim prijateljem sta sproščeno klepetala, menda brez vnaprejšnjega scenarija. Zakaj bi ga navsezadnje tudi imela – glavna tema filma so namreč kraljičina dolgoletna prizadevanja za zaščito dreves po vsem svetu. V pogovoru med sprehodom je kraljica Davidu zaupala, da obožuje veličastne platane ob Buckinghamski palači, ki jih je zasadila njena prababica kraljica Viktorija, in da je ponosna, da so drevesa zasadili tudi drugi njeni predniki. Posaditev drevesa je opisala kot velikanski užitek, kot da nekomu daješ življenje. Ta njena ljubezen do posaditve drevja je očitno znana oziroma jo njeni uradniki predstavijo gostiteljem pred uradnimi obiski, saj jo je čast, da zasadi drevo, doletela že na vseh koncih sveta, ki jih je obiskala.

kraljica elizabeta
Profimedia
Kraljica med posaditvijo drevesa v Canberri v Avstraliji.

Vplivna

Med razkazovanjem izjemno redkih vrst rastlin, ki rastejo na njenih posestvih, se je kraljica pošalila, da jih je dobila od tistih, ki niso imeli pojma, kaj bi ji podarili, pa so se odločili za rastline – in jo s tem nevede najbolj razveselili. Kraljica je s ponosom povedala, da je enako ljubeč in skrben do rastlin njen sin princ Charles. Ta je že javno priznal, da se z rastlinami pogovarja ter jim glasno zaželi dobro rast in zdravje – in kraljica je zdaj pritrdila, da se je z drevesi včasih prav prijetno pomeniti.

princ charles
Profimedia
Princ Charles je od nekdaj veljal za malo čudnega, ker tako uživa v zasaditvi dreves in drevesnem klepetu.