Legende

Skupaj so stopili štirje velikani slovenske popularne glasbe: »Dokler so ženske, vemo, da smo živi!«

Katja Mejač, Nejc Simšič
24. 6. 2021, 20.56
Posodobljeno: 24. 6. 2021, 20.56
Deli članek:

Tako različni, a skupaj več kot odlični! Pod imenom Legende se podpisujejo Miran Rudan, Miki Vlahovič, Vili Resnik in Božidar Wolfand - Wolf, katerih glasbene poti in predvsem glasbene zgodbe se prepletajo že desetletja. V intervjuju so nam štiri legende, ki so za prvo priredbo izbrali zimzeleno uspešnico Zelena dežela, zaupali nekaj sočnih zanimivosti.

Rok Breznik
Legende: Božidar Volfand - Wolf, Miran Rudan, Vili Resnik in Miki Vlahović

Vsi štirje so bili člani kar nekaj uspešnih glasbenih skupin, med katerimi so se kdaj tudi zamenjali. Tako Miran Rudan kot Vili Resnik sta zagotovo v spominih večine ostala kot glavna vokalista priznane skupine Pop Design, seveda vsak v svojem »obdobju«; ne smemo pozabiti tudi na Rendez Vous, v kateri je na samem začetku prepeval Wolf, kasneje pa je vlogo pevca prevzel Rudan.

V zadnjih letih ste zagotovo doživeli tudi veliko sprememb na glasbenem področju. Morda je zadnje leto na to tudi najbolj vplivalo. Kako se je glasbena scena spremenila?

Projekt Legende je ideja Deana Windischa, očeta programa DeeJay Time, ki je na splošno znan kot tisti, ki Slovencem največkrat prvi predstavi pesmi, ki kasneje postanejo velike uspešnice. Gre tako za še eno legendo, njegovi projekti postanejo dolgoletne zgodbe uspeha, izvajalci, ki so pod njegovim okriljem, pa velika imena glasbene scene. Dean je tudi tisti, ki je izbral prvo ekipo Legend, s katerimi se želijo čim prej odpraviti tudi na turnejo po Sloveniji. 

Wolf: Sam mislim, da se dejansko ni spremenila, se je pa mogoče malce zreducirala, predvsem na področju tistih, ki niso bili vedno aktivni. Tisti, ki delamo in smo vedno aktivni, imamo še vedno veliko dela. Sam dejansko tudi pred covidom nisem imel veliko nastopov, ker sem se ravno vrnil iz Amerike, tako da tega ne občutim.

Miki: Sem terenski človek in mislim, da je bila slovenska glasba predvsem premalo slišana. Tudi to me vodi, da bi pobrusili te glasbene diamante in poskrbeli, da bi bila slovenska glasba spet slišana, da bi se vrnila na radijske postaje in v televizijske oddaje, da bi bili ponosni na slovenske glasbenike. Po navadi stvari iz tujine avtomatsko ocenjujemo kot dobre, ampak je tudi v Sloveniji doma dobra, vrhunska glasba.

Miran: V zadnjih letih se je vse skupaj seveda spremenilo, mi pa smo delali dobro. S Pop Designom smo tudi vsako leto izdali nov, dober izdelek. Veliko smo delali na tem, nekatere stvari smo spreminjali, nekatere bomo spreminjali tudi v prihodnje, kar je tudi edino pravilno. Sicer pa sem se v zadnjem letu seveda spočil. Moja draga skrbi za glasbene stvari in nastope in včasih sem ji kak četrtek ali petek rekel: »Prosim, ali je jutri kaj odpadlo?« Ves ta čas smo delali Medeno, ki zdaj žanje neverjeten uspeh med mladimi in starejšimi. Pričakujte še kaj močnejšega.

Vili: Kot glasbenik lahko rečem, da je bilo to zame obdobje, kot da bi me nekdo zaprl v zapor. Rad bi delal, a nisem smel. Živiš od tega, pa ne smeš. Prvi mesec je bilo super, bilo je noro, sem se spočil. A po treh mesecih sem imel vsega dovolj. Seveda je težko, ker ne smeš delati tistega, kar želiš. Zame je bilo težko.

Kaj pa glasba v zadnjih tridesetih letih?

Wolf: Mene dolgo ni bilo in lahko rečem, da je slovenska glasba resnično napredovala. Zdaj je na čisto drugem nivoju, zelo profesionalno se vse skupaj odvija in res sem vesel, da je tako.

Miran: Včasih je bilo drugače, bilo je malo skupin, zdaj ko imaš svetovni izdelek, se ti ljudje šele začnejo obračati.

Oboževalke so bile vedno prisotne, pri vseh. Imate poleg prijetnih tudi kakšne neprijetne izkušnje?

Wolf: Neprijetnih je, kolikor želiš, ker ženske nimajo zadržkov, ampak mi smo zdaj resni fantje. Ženske vedno radi vidimo in radi kaj zapojemo.

Miran: Ne bomo zdaj o teh malenkostih, marsikaj se je zgodilo. Že če si ogledamo besedilo Medene ... Je ena taka lepa romantična prevara.

Vili: Dokler so ženske, vemo, da smo živi.

Je kakšna razlika med oboževalkami nekoč in danes?

Vili: Seveda je. Ko smo bili mladi, so punce vreščale. Zdaj pa so tudi časi drugačni. Ljudje dobijo vse na youtubu, na družbenih omrežjih. Ker vnaprej dobijo vse informacije, je tudi čisto drugačen pristop do vsega skupaj. Vzamemo tako, tudi mi se prilagajamo.

»Z našimi Legendami in pesmijo Zelena dežela se seveda projekt še ne konča. Medtem ko se bomo z Miranom, Vilijem, Mikijem in Božidarjem ob prvi priložnosti podali na turnejo po Sloveniji, bomo ekipo Legend ves čas širili. Pridružila se nam bodo tudi druga velika imena naše glasbene scene in prepričani smo, da bomo skupaj spisali zgodbo, ki se bo za večno vtisnila v spomin Slovencev.«

Wolf: Ko sem se po toliko letih vrnil v Slovenijo, kjer dolgo nisem bil aktiven, sem ugotovil, da so ženske odrasle, da so veliko bolj »pri sebi«. Ni več tiste otroške, nagajive reakcije. So veliko bolj premišljene in mi je zelo všeč, da je tako.

Zelena dežela je v preteklosti močno zaznamovala slovensko sceno in v ljudeh vzbuja neko nostalgijo o svoji deželi. Kako ste vi gledali na to pesem, ki jo zdaj predstavljate v novi obliki?

Miran: Originalna Zelena dežela je lepa pesem in še vedno jo ljudje veliko poslušajo. Ima veliko srca. Novo različico sem prvič slišal na kavi pred nekaj dnevi. Ob poslušanju sem se res zasolzil. Vsi imamo neke adute, zaradi katerih bi lahko naredili dober nov komad, ampak ta Zelena dežela je fantazija. Je govor o Sloveniji v nekaj stavkih. Vsa čast za ta komad.

Wolf: Moram priznati, da komada nisem tako dobro poznal, seveda sem ga slišal, ko sem prihajal domov v Slovenijo, ampak ta verzija mi je dvignila kocine in to kaže na dober komad, uspešnico.

Vili: Slovenija praznuje 30 let in to je naš poklon poslušalcem, Sloveniji. Dobra pesem, ki ostane v srcu, in ko slišiš, da je iskreno in dobro zapeta ... To je to. To lahko damo glasbeniki ljudem.

Kako pa so se člani skupine Victory odzvali na novo različico?

Miki: Ko sem jim pokazal eno od novih različic, so bili v srcu globoko ponosni. Tu gre za projekt Legende, še vedno pa je skupina Victory tista prva. Želel sem si, da vsak izmed teh čudovitih, legendarnih pevcev zapoje po svoje in vnese svoja čustva. Samo takrat je to lahko iskreno – ko narediš nekaj iz srca. Vsem trem se ob tej priložnosti zahvaljujem.