poskrbeli za presenečenje

Niti eden od pevcev ni imel pomislekov!

Nejc Simšič
30. 5. 2021, 07.35
Deli članek:

Pred dobrim mesecem so številni slovenski glasbeniki na pobudo Aleša Klinarja - Klinčija združili moči in posneli novo različico pesmi Samo milijon nas še živi. Zdaj pa so glasbeniki postregli s še eno priredbo, prenovili so pesem Svobodno sonce.

osebni arhiv
Številni glasbeniki so z veseljem rekli DA projektu Svobodno sonce.

Za skladbo Svobodno sonce 2021 so glasbeniki in pevci posneli tudi videospot, ki so ga snemali tri dni po vsej Sloveniji, premiero pa je doživel prav včeraj, ko smo obleževali tudi svetovni dan sonca. 

Medtem ko je pesem Samo milijon nas še živi v originalu izvajal Agropop, je Svobodno sonce že v 90. letih zapel zbor nekaterih najbolj priljubljenih slovenskih izvajalcev popularne glasbe. 

Iz tiste zasedbe jih tokrat sodeluje le sedem, a še vedno z velikim veseljem. To so Helena Blagne, Vili Resnik, Aleš Klinar, Anja Rupel, Alenka Godec, Irena Vrčkovnik in Gianni Rijavec, preostali pa so v tej zgodbi novi, saj je bila ideja vodje projekta, Aleša Klinarja, da ji doda vsaj nekaj »sveže krvi«. Andrej Šifrer, Helena Blagne, Vili Resnik, Nuša Derenda, Aleš Klinar, Anja Rupel, Aleksander Mežek, Tinkara Kovač, Bojan Cvjetičanin, Ditka, Jože Potrebuješ, Jernej Tozon, Manca Špik, Omar Naber, Alenka Godec, Rok Ferengja, Anika Horvat, Reno Čibej, Alya, Božidar Volfand - Wolf, Nuška Drašček, Slavko Ivančič, Irena Vrčkovnik, Gianni Rijavec, Alenka Gotar, Samuel Lucas, Lea Sirk, Bor Zuljan, Cveto Polak, Jure Doles, Miha Gorše in 35-članski mešani pevski zbor Carmen Manet so združili moči v drugem delu glasbenega projekta Slovenski Band Aid 2021. »Projekt SLO Band Aid 2021 se je v resnici zgradil okoli te pesmi. Nekaj časa že nismo posneli 'masovke', pa se nam je zdela 30-letnica države, sploh po letu, ko smo glasbeniki prisilno počivali, zelo primeren trenutek za to,« predstavi projekt vodja logistike Aleš Klinar in doda: »Od stare garde iz prve verzije je ostalo sedem pevcev, potem pa so tu še glasbeniki, ki so se pojavili v 90. letih in v novem tisočletju, tako da smo pokrili čisto vse generacije, in tako je komad dobil dodatno svežino in obliko. To se mi zdi najbolj pomembno. Svoje je dodal tudi pevski zbor Carmen Manet in nastala je epska, modernizirana verzija pesmi, ki je zapisana v slovenski popkulturni DNK, s tem pa ji dajemo novo življenje.«