Bo z zadnjo pesmijo ponovil uspeh izpred 20 let?

Miran Rudan: "Žena deset dni ni govorila z mano"

Eva Jandl
6. 5. 2021, 20.00
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 21.47
Deli članek:

Na zadnjo pesem, ki jo je Miran Rudan napisal iz srca, kot pravi, so odzivi neverjetni. Kot pri pesmi Laura izpred 20 let. Kako pa se je na pesem odzvala njegova 21 let mlajša žena Anita?

Uroš Zorman
Na levi je Miranova žena Anita, na desni pa igralka iz zadnjega videospota

Sašo Novoselič
Sreča je najti sebe v očeh človeka, ki ga ljubiš, pravi o ljubezni.

Pevec Miran Rudan (55) je v svoji dolgi in uspešni glasbeni karieri nanizal mnogo uspešnic, in kot kaže, mu je z zadnjo pesmijo Medena ponovno uspelo, saj je v mesecu dni pesem poslušalo več kot pol milijona ljudi. »To pesem sem napisal iz srca. Tudi zato sem se pet minut pred tisto sedmo uro, ko sem pesem predstavil občinstvu, tresel od živčnosti. Vsako besedo sem sicer stokrat premislil, nisem videl niti ene napake, a ker sem skromen po srcu, me je vedno malce strah. No, tokrat so odzivi neverjetni, celo mladi ljudje jo znajo na pamet. Zadnjič so mi jo zapeli na praznovanju, kamor sem bil povabljen – jaz sem se zmotil trikrat, oni pa niti enkrat. Kar solze so me oblile, moram povedati, da ne vem, ali mi je še katera pesem tako lepa kot ta,« je bil iskren Miran. »Podobna evforija se je dogajala pred 20 leti, ko sem izdal pesem Laura. A vendar je Laura priredba, ta pesem pa je popolnoma moja, zato bi jo raje primerjal z božično pesmijo, ki je prav tako večna uspešnica. In še nekaj je zanimivo: običajno se glasbeniki, pevci pesmi hitro naveličamo in razmišljamo o novih pesmih, to pesem pa bi kar pel. Pisal sem jo deset mesecev, pa to ni trdo delo, ampak je delo, ki mi ga je podarila mati narava, da lahko pišem besedila in glasbo. Kadar delam, se zbujam tudi ob pol treh ponoči in razmišljam ter pilim pesem v glavi. Vedno namreč rad poslušam, kaj mi pripovedujejo ljudje, o tem, kaj se jim dogaja in kako nato razmišljajo. Nato poskušam napisati besedilo tako, da pesem prilagodim vsem ljudem, da se lahko vsi poistovetimo z njo.«

VZELA JO JE IZ PREDALA IN ...

Kaj pa je na pesem rekla njegova žena Anita, ki je od njega mlajša kar 21 let? »Anita je bila na smrt užaljena,« je razkril Miran. Anita sicer v rokah drži vse niti glasbenega posla moža in skupine Pop Design.Po navadi ne bere besedil, ki jih pripravlja Miran. »Tokrat pa je pesem vzela iz predala in jo prebrala, ne vem, zakaj. Deset dni ni govorila z mano. To je bila sicer prva verzija in sem naknadno še marsikaj spremenil, tako da je na koncu ta pesem tudi eno veliko opravičilo,« je povedal Miran. »Ona je nekaj najboljšega, kar se mi je zgodilo,« je dejal o ženi, s katero je poročen že 13 let in ima tudi dva sinova. »Ljubezen ni, da najdeš nekoga, s katerim boš živel, ampak da najdeš nekoga, brez katerega ne moreš,« je pogovor zaključil Miran.