USPEH

Glasbenik »olepšal« ameriško himno

N.S.
30. 7. 2020, 20.40
Deli članek:

Pevec, pianist, aranžer, tekstopisec in ne nazadnje slovenski glasbenik z dušo Raya Charlesa, Uroš Perić, je postal znan po svojih odličnih interpretacijah pesmi iz zlate dobe bluesa, jazza in soula, pa tudi kot avtor številnih pesmi.

osebni arhiv
Renee Collins Georges, Katrina Harper in Wendy Smith-Brune ter Uroš Perić

Uroš Perić je eden redkih belopoltih glasbenikov z vokalom in občutkom črnega bluesa, jazza in soula. V svoji več kot 15-letni karieri je nanizal 22 plošč, obiskal tri celine, 26 držav, sodeloval pa je s 150 imeni svetovne in domače glasbene scene.

Nastopal je na najprestižnejših svetovnih glasbenih festivalih, kot so Montreux, Ascona, Davos, Atlanta, Dallas, Nashville, New Orleans, Las Vegas, Litva (Klaipeda), Kaliningrad, Monako, St. Peterburg in drugi. Svojo ljubezen do glasbe izraža tudi z avtorskim delom, redno izdaja zgoščenke, avtorsko glasbo igra in poje na velikih odrih. Te dni pa mu je uspelo nekaj, kar si je dolgo želel.

V dobrih 50 letih glasbenega ustvarjanja je Ray Charles sodeloval s kar 70 spremljevalnimi pevkami pod imenom The Raelettes. Tri izmed njih (Renee Collins Georges, Katrina Harper in Wendy Smith-Brune) so se letos, po skoraj 20 letih, spet združile. Priredba skladbe America The Beautiful je 110 let od prve izvedbe dobila še eno odlično različico, ki je hkrati prvi studijski posnetek po smrti Raya Charlesa. Čeprav je nikoli niso sprejeli za uradno ameriško himno, America The Beautiful ostaja po mnenju mnogih najpriljubljenejša ameriška domovinska skladba. S svojim močnim sporočilom je po skoraj 20 letih združila nekdanje spremljevalne pevke legendarnega Raya Charlesa. Pevke The Raelettes z Urošem Perićem predstavljajo odlično izvedbo legendarne skladbe, ki ima velik vpliv tudi na svetovne glasbene velikane, ki so posneli svoje studijske priredbe, med njimi Elvis Presley in Mariah Carey.