POLAGANJE RIM IN PLOŠČIC

Raper med karanteno ugotovil, da si vzame premalo časa zase in za družino

Eva Jandl
4. 6. 2020, 20.40
Deli članek:

Znani raper 6pack Čukur o svojem preživljanju karantene, strasti do dela učitelja na srednji šoli v Mariboru in zadnji pesmi, ki jo je delno posnel kar v omari s telefonom v roki.

osebni arhiv
Po poklicu je keramičar, celo enega svojih albumov je naslovil Keramičarska lirika.

6pack Čukur je umetniško ime Velenjčana Boštjana Čukurja (41), raperja in hip hop umetnika, ki sebe rad predstavi tudi kot polagalca rim. Za to ima dober razlog – nikoli ni skrival, da si kakšen dodaten evro prisluži s polaganjem keramike, pred tremi leti pa je začel delati za poln delovni čas kot učitelj praktičnega pouka na Srednji gradbeni šoli v Mariboru, poklicni program keramičar, učenci pa so nad njim navdušeni, saj med poukom združuje keramičarsko in glasbo. Med karanteno je seveda ostal doma, skupaj s hčerko Floro, ki bo kmalu dopolnila dve leti, in soprogo Niko Marolt Čukur. Ob tem je delal kot učitelj, saj je pouk potekal na daljavo. »Večino časa smo preživljali skupaj doma in v naravi,« pravi Boštjan in dodaja, da je ugotovil, da si sicer vzamemo premalo časa zase in za družino. »Meni je prav ustrezala ta karantena. Človek ne potrebuje veliko. Sploh materialne stvari so šle v tem času v pozabo – potrebujemo le nekaj hrane in obleko. Vseeno pa sem vesel, da se življenje vrača na stare tirnice. Pogrešal sem druženje na kavici, kakšno večerjo v gostilni, nastope in seveda dijake, s katerimi delim svoje keramičarsko znanje.«

SNEMAL SE JE V OMARI

Karantena pa je bila kot naročena tudi za glasbeno ustvarjanje, pravi 6pack. Že pred epidemijo je delal na pesmi, ki naj bi bila zabaven in pozitiven komad, pravi Boštjan, a je zaradi karantene vse skupaj postalo bolj resno. »Besedilo sem spisal v eni uri, potem ko sem šel na daljši sprehod s hčerko po praznem mestu,« pravi in nadaljuje: »Še bolj zanimiv pa je način, kako je pesem posneta. Producent je snemal v studiu, jaz pa kar v svoji omari, nato sva se tik pred zaprtjem občinskih mej dobila še v maskah v studiu, kjer so nastali še vokali, z vsemi pripomočki in zaščito sem odšel v drugo občino. Demo vokale sem snemal v omari na telefonu, tako da sem v studiu preživel samo eno urico, vsa ostala komunikacija je bila na daljavo,« je dodal 6 Pack, ki je k sodelovanju povabil še pevko Anabel.