Anita Gošte

Priljubljena radijska voditeljica iskreno o svojem delu

N.S.
2. 10. 2019, 20.40
Deli članek:

Simpatična in neverjetno vsestranska voditeljica Radia Aktual, Anita Gošte, je v radijskih vodah prisotna že od prvega letnika gimnazije, ko je uspešno opravila avdicijo. Po izobrazbi je profesorica slovenščine, na radiu pa zato med drugim skrbi tudi za poučevanje govora.

Radio Aktual
Anita Gošte se je pred kratkim mudila na oddihu v Beogradu.

Že na študiju slovenščine ste začutili, da je vaša velika strast fonetika. Zakaj ravno fonetika?

To področje se, če vam razložim čisto preprosto in po domače, ukvarja s tem, kako se posamezno besedo naglasi in izgovori. Znanje, ki sem ga pridobivala na fakulteti, sem dopolnjevala tudi z dodatnimi izobraževanji in vsakodnevnim brskanjem po strokovni literaturi. Na koncu sem svojemu jezikovnemu znanju dodala radijske izkušnje in nastala je čudovita diplomska naloga.

Zelo mladi ste začeli poučevati radijske govorce, je bila to za vas velika čast?

Res sem bila še zelo mlada in bila je čast, a še bolj odgovornost. Lepo me poboža, hkrati pa tudi malo zaskrbi kompliment, da sem ena redkih radijskih voditeljic v slovenskem prostoru, ki obvlada jezikovno normo. Moje mnenje je, da če se mora na primer zdravnik izučiti za svoje področje, potem mora določeno znanje pridobiti tudi radijski voditelj.

Radio Aktual
Priljubljena radijska voditeljica in profesorica slovenščine, ki med drugim skrbi tudi za poučevanje govora.

Na kakšne ljudi ste naleteli pri učenju radijskih voditeljev in novinarjev?

Na najrazličnejše ljudi. Sploh tisti na začetku svoje poti so me spraševali, kdo naj bodo: Denis Avdić, Klemen Bunderla, Andrej Karoli ... A nihče ni kot ti ali jaz. Ti si ti in jaz sem jaz. Vsak je unikat. Ker se vse življenje učim in samoizobražujem, delam na sebi tudi na osebnostnem področju.

Kakšne so danes smernice radiev?

Smernice radiev so danes različne, a v današnjem svetu vsesplošnega obilja in posledično izgubljenosti človeka sem si zadala nalogo, da v skladu z njimi izoblikujem vsakega posameznika v njega samega. Da se ob tem udobno, svobodno in prijetno počuti. In če najdeš sebe, če se začutiš, potem te bodo začutili tudi poslušalci.

To govorite na podlagi lastnih izkušenj?

Seveda. Tudi sama dolgo nisem vedela, kdo sem, o čem in kako naj govorim, sledila sem navodilom drugih in jim želela ugajati. Namesto da bi sebi, nase sem pozabila. Potem sem pogledala, katere so moje kvalitete, kaj rada počnem in kaj znam. Včasih se ne zavedamo, da je vse že v nas, in se iščemo drugje, v drugih, zato pa sem danes tu, da pomagam. To je moje poslanstvo.

Ukvarjate pa se tudi z osebnostno rastjo, povejte malce več o tem?

Na dosegu roke nam je enostavno preveč materialnih stvari in ni več jasne ločnice med družbenimi omrežji in resničnim življenjem. Izgubila se je prvinskost, pristnost. Da preživimo, smo si nadeli maske in igramo različne vloge samo z namenom, da bi ugajali drugim. Pozabili smo nase.