Srednja leta

Standup komik Ranko Babić je iz "copat" stopil v "krizo"

Vito Tofaj
1. 10. 2019, 20.40
Deli članek:

Standup komiki pred verjetno najpomembnejšo, torej medijsko premiero domislice preizkusijo na predpremierah: Ranko je imel štiri.

Vito Tofaj
Ranko Babić je lahko na koncu rekel – hvala za rože … čestitke … in aplavz! Gledalci so mu lahko odgovorili: »Hvala za več kot uro smeha.«

Razprodano je bil napis, v katerega so se pred vrati dvoran kulturnih domov po Sloveniji »zaletavali« obiskovalci predpremier monokomedije Kriza srednjih let, ki je sicer težko pričakovana nadaljevanka uspešnice Moška copata, s katero je priljubljeni komik nasmejal več kot 115.000 gledalcev.

A številka še ni končna, saj bo Ranko bržkone s predstavo Moška copata še potoval po Sloveniji. Morda bi lahko obe zaigral isti večer in imel vmes odmor? Hm. Morda. Če bi le smejalne mišice gledalcev – in Ranko, glede na dejstvo, da je v »krizi« – zdržale.

Zvezdniško

V Kulturni dom Mengeš, »dom« Špas teatra, je bilo težko vstopiti. Gneča je bila na dvorišču … v preddverju … in na koncu tudi v dvorani ni bilo dovolj prostora niti za – miš. Ranko Babić je pač eden od najbolj priljubljenih slovenskih standup komikov. Vemo, zakaj: vse, kar doživljajo (doživljamo) možje (žene), kar se dogaja v srednjih letih, je skozi Rankove oči bolj zabavno kot včasih v resnici. In domislic kar ni konec. Ali povedano drugače: če se njegovim šalam iz vsega srca smejijo vsega dobrega vajeni zvezdniki na našem prizorišču – in na premieri ni manjkal skoraj nihče –, potem so šale res originalne.

Kajpak originalnost ni dovolj: če hoče ustvarjalec izvabiti več kot le dobrohoten nasmeh, morajo biti izvrstne. »Ko ženo nagovarjam, da bi se ljubila, mi odgovori, da ne more. Ker ni stuširana. Pa saj jaz nisem sanitarna inšpekcija, ji razložim. In ko jo nagovarjam k ljubljenju po tem, ko se stušira, odgovori: »Ah, ne bi … sem se pravkar stuširala …«

In tako naprej je več kot uro smeh tresel stene dvorane. Jap, Slovenija, pripravi se na nov potres smeha … Ranko, ves v krizi, prihaja tudi k vam.