Z družina na Norveškem

Jože "čuk" v kopalkah na ledeniku

E.J.
8. 8. 2019, 20.40
Deli članek:

Čuki si enkrat na leto vzamejo dopust, da se raztepejo po svetu in si naberejo novih dogodivščin. Jože potrebuješ je z družino odpotoval na Norveško.

Osebni arhiv
Jože je v kopalkah na ledeniku pokazal mladostno postavo, čeprav jih šteje že čez 50.

Čuki si vsako leto enkrat vzamejo dopust. Za Jožeta Potrebuješa (51) in ženo Andrejo je znano, da s svojo družino rada raziskujeta svet in vsaj enkrat na leto si privoščita potovanje. Konec julija, ko hčerki Petra (21) in Eva (16) praznujeta rojstna dneva, jima je to najljubše darilo. »Potovanja so naša družinska srebrnina,« je dejal Jože, ki meni, da takšna doživetja družino še bolj povežejo. Potovali so devet dni, večino poti so opravili z avtodomom. »Norveška me je navdušila predvsem s prečudovito naravo, ki sicer ni daleč od lepot Slovenije, je pa vse krat tisoč. Jezera, gozdovi, potočki, reke, morje, slapovi, svetilniki, značilne lesene bele hiše, urejene ceste z dolgimi predori, trajekti ... in seveda slavni fjordi, ki so jih nekateri sicer primerjali z Velikim kanjonom v ZDA, ni pa to ravno prava primerjava,« je povedal Jože.

Osebni arhiv
V olimpijskem mestu Lillehammer so se na Evin rojstni dan spustili po pravi bob stezi.

Noč traja le štiri ure

Potovali so v času vročinskega vala, a na Norveškem so bile temperature prijetne, med 20 in 28 stopinjami. Presenetilo jih je tudi, da so v tem času kratke noči, trajajo le od polnoči do četrte ure zjutraj. Za Jožeta, ki je vajen spati malo, je bil to pravi čudež, a je hitro dodal: »Za prave čuke sicer poleti, ko so noči tako kratke, ni ravno raj.« Najbolj jih je navdušil Bergen, v olimpijskem mestu Lillehammer so se na Evin rojstni dan spustili po pravi bob stezi, na Holmenkollnu so se s skakalnice spustili z ziplinom. Najbolj pa so uživali v visokogorju, kjer so se kopali v ledeniških jezerih le nekaj metrov od snega in v le nekaj stopinj nad ničlo mrzli vodi. Bili so tudi na najvišji razgledni točki fjordov.

Osebni arhiv
Visoko nad znamenitimi fjordi je krasna gorska idila, sneg, otočki, slapovi in gorska jezera, v katerih so se kopali.

Osebni arhiv
Prvi teden potovanja je družina Jožeta Potrebuješa preživela v avtodomu.

osebni arhiv
Ojže v muzeju Vikingov v Oslu.

***TEMPLEJT Z5 + LESTVICA K OKVIR VIJOLIČAST: + fotka 7 RAZBITO OGLEDALO! Prvi teden potovanja je družina Jožeta Potrebuješa preživela v avtodomu. »Prevozili smo okoli 2500 kilometrov. Prvič smo potovali na ta način,« je dejal Jože in dodal, da je bil to tudi najcenejši način, saj so si kuhali sami in niso trošili za hotele. Razen razbitega levega vzvratnega ogledala, ki so ga v šestkilometrskem predoru z nasproti vozečim tovornjakom utrgali, niso imeli drugih neprijetnih izkušenj. PODPISI: 2 Jože je v kopalkah na ledeniku pokazal mladostno postavo, čeprav jih šteje že čez 50. 1 Visoko nad znamenitimi fjordi je krasna gorska idila, sneg, otočki, slapovi in gorska jezera, v katerih so se kopali. »Podobno je kot lepote Slovenije, je pa vse krat tisoč,« je povedal Jože. 4 Zadnja dva dneva so se potepali po Oslu in to s kolesi, obiskali so muzej Vikingov, kjer se je Jože fotografiral pred najstarejšo vikinško ladjo, parado kraljeve vojske, ki je le enkrat na leto, ter številne druge muzeje. In seveda tudi palačo, v kateri podeljujejo Nobelove nagrade. 5 V olimpijskem mestu Lillehammer so se na Evin rojstni dan spustili po pravi bob stezi.***