Domači okusi

Kaj tekne Slovencu na tujem? Goveja juha in krompir na vse načine

Edita Žugelj
20. 5. 2019, 21.00
Deli članek:

Hrana je eden ključnih dejavnikov ohranjanja in obnavljanja spomina na domače okolje ter s tem narodne pripadnosti med Slovenci in njihovimi potomci po svetu.

Edita Žugelj
Larisa Petrič je za magistrsko nalogo Domači okusi v novih okoljih dobila nagrado.

Tudi kulinarika je lahko zanimiva tema nagradnega natečaja urada za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) za diplomska in podiplomska dela na temo izseljenstva. To je na zadnjem razpisu dokazala Larisa Petrič, ki je za magistrsko nalogo Domači okusi v novih okoljih dobila tretjo nagrado.

Različne prakse

Larisa Petrič je zaključila študij etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, v nalogi pa je raziskovala, kako Slovenci po svetu s pomočjo domače hrane, torej znanih okusov, jedi in domačih prehranskih znamk, ohranjajo ali obnavljajo povezavo z domovino ter občutek domačnosti v novih okoljih. Njena raziskava primerja izkušnje izbranih sogovornic z različnih strani sveta ter sooča kulinarične prakse med starejšimi in mlajšimi izseljenci. Kot je ugotovila, prehrana med različnimi generacijami slovenskih izseljencev ni povsem enaka, razlikuje se tudi glede na izkušnje in okuse iz mladosti. Na to, katere domače jedi kuhajo Slovenci po svetu, vpliva tudi to, iz katere slovenske pokrajine izhajajo njihovi predniki. Pri starejših izseljencih se recepti običajno prenašajo na potomce med skupno pripravo jedi, mlajše generacije jih poiščejo na spletu ali za recept sorodnike pokličejo po telefonu. 

Okus po domu

Vendar pa, kot pravi avtorica magistrske naloge, se recepti z leti spreminjajo ter prilagajajo novemu življenjskemu okolju in tehnologiji. Tako je na primer najljubša hrana njene sogovornice iz Kalifornije krompir iz mikrovalovne pečice. In kateri okus izseljence najbolj spomni na dom? Zanimivo, da ne okus potice, ampak veliko bolj običajne goveje juhe. Na drugem mestu je krompir na vse načine, od pečenega do kuhanega, na tretjem pa kisel okus – kislo zelje in repa, vložene kumarice, tudi bolj kislo vino ... 

Strokovna komisija, ki je v magistrski nalogi Larise Petrič prepoznala izvirnost raziskovalnega vprašanja, je avtorici namenila tudi priporočilo za objavo raziskovalnih dognanj v obliki znanstvenega članka.