Intervju na rojstni dan

Damjan Murko priznal, da verjame tako v boga kot v hudiča

Nejc Simšič
6. 2. 2019, 06.59
Deli članek:

Z enim in edinim slavčkom, ki spet dviguje prah, in sicer z novo pesmijo Ritka prehlajena, smo se sestali za intervju le nekaj dni pred njegovim rojstnim dnevom, ki je prav danes. Damjan je pred začetkom vztrajal, da nazdravimo tudi na njegov osebni praznik, zato je naročil steklenico najboljše penine in jo tudi sam plačal.

Tibor Golob
Še vedno je prvi in najboljši samopromotor vseh časov v Sloveniji!

Damjan, po vseh letih provokacij in »vladanja« na slovenski estradni sceni še nič ne kaže, da se boste ustavili ...
Za ta denar bi tudi vi vladali, hahaha.

Lani ste praznovali posebno obletnico, kajne? Oziroma če smo natančni, kar dve – obletnici poroke in kariere. Kako ste praznovali?
Veliko mi pomeni eno in drugo, deset let poroke in 15 let kariere. To res ni mačji kašelj. Veliko odrekanja, discipline in novih idej je potrebno, da pri eni ali drugi stvari ne padeš v nemilost ljudi. Obletnico poroke sva okronala s ponovnimi zaobljubami, 15 let kariere pa z velikimi koncerti.

Ko sva že iskrena, kaj vam pomeni več, kariera ali družina?
Kako lahko sploh kaj takega primerjate? Oboje je izjemno pomembno, služba in družina. Ne poznam družine, ki bi bila srečna brez dela. Delam veliko, pošteno in dobro in moja družina bi bila nesrečna, če ne bi. Torej, oboje je na prvem mestu.

Tibor Golob
Soproga Maja mu že več kot desetletje stoji ob strani!

Okej, bom tako vprašal ... Če bi morali podpisati pogodbo »s hudičem«, kaj bi izbrali – družino ali kariero?
Verjamem v boga in v hudiča, verjamem v dobro in slabo, verjamem tudi v to, da nas hudič v mnogo oblikah tako ali drugače zmeraj znova preizkuša. Tak občutek sem dobil tudi zdaj. Nobenih podvprašanj, prosim, sem bil dovolj jasen že v prejšnjem odgovoru! Res pa je, da pomembne pogodbe in dogovore sklepam samo z ljudmi, ki jim zaupam ... Še zmeraj sem bližje bogu kot hudiču.

Vaš slavni stavek je: »Ko grem z odra, ne rabim rož, dajte mi kuverto!« Veliko je ugibanj na medijski sceni o vašem honorarju. V katerem rangu se v resnici giblje?
Sem zelo drag, tudi zastonj, nikoli pa poceni! Res ne vem, zakaj se vsi toliko ukvarjajo z mojim honorarjem. Čas je, da nekateri začnejo končno živeti svoje življenje, in ne sosedovega.

Zakaj? Ne upate priznati? Zakaj je znesek takšna skrivnost?
Ker se prilagajam nastopu, lokaciji ... Veliko je dejavnikov, na podlagi katerih se moje tajništvo odloči, kakšen naj bi bil honorar za določen nastop oziroma ali moj lik sploh sovpada z mojim prepričanjem. Velikokrat se zgodi, da nastop zavrnem ...

Elisey Ozerov
Nova pesem Ritka prehlajena je na youtubu že pravi hit.

Ko sva že pri številkah ... Te so pri vas kar precej visoke, še posebno ko gre za število ogledov vaših videospotov na youtubu. Vaša prejšnja pesem Šok ima že več kot 1,4 milijona ogledov. Ste zadovoljni?
Šok ima skupno že več kot dva milijona ogledov. Brez lažne skromnosti lahko rečem, da sem v Sloveniji dosegel to, o čemer lahko mnogi samo sanjajo. Moja publika mi zmeraj znova daje krila in zdaj letim. Lik Damjana Murka ljudje preprosto potrebujejo, morda zaradi zdravljenja svojih kompleksov ali preprosto zato, ker se nekje moramo nasmejati in se sprostiti v tem hitrem tempu življenja. Seveda sem več kot zadovoljen!

Je ta številka presegla vaša pričakovanja, ko ste objavili spot?
Nekako smo to pričakovali. Sem vendar 15 let delal na tem, da se končno govori ne samo o tračih, ampak v prvi vrsti o moji glasbi!

Dobro, ampak zdaj provocirate Slovenijo z novo pesmijo – Ritka prehlajena. Zakaj tak naslov?
Glede na zimski čas smo se odločili, da publiki postrežemo z novo pesmijo, ki ima naslov, na katerega preprosto moraš pritisniti, sploh če je spot dobesedno vroč. To morate videti, je res od hudiča!

Kaj pravzaprav želite s pesmijo povedati? Zakaj tak naslov?
Zabava in še enkrat zabava. Želim, da se ljudje ob mojih pesmih zabavajo, se nasmejijo in da jim nikoli ni dolgčas. Točno vem, zakaj to počnem, kaj je moje poslanstvo in kako bo kakšen projekt sprejet pri publiki, do danes se še nisem zmotil. Imam ta instinkt, da začutim, kdaj in kaj ponuditi publiki ... ko je za to pravi čas.

Tibor Golob
Damjan je na veliko praznoval 10. obletnico poroke!

Pesem je v slabem mesecu zbrala že več kot 240 tisoč ogledov. Vas to preseneča?
Moram biti iskren, na splošno nikoli ne dvomim vase, končno žanjem, kar sem sejal, in že nekaj časa sem številka ena. Brez slabe vesti sem na vrhu in bom vztrajal, dokler ne začutim, da ni več pravega izziva, in dokler bo publika tako želela.

Zakaj, po vašem mnenju, vam ljudje posvečajo toliko pozornosti, si vas želijo ... hkrati pa jih veliko tudi zavija z očmi, ko je govor o vas? Kako bi pojasnili ta »fenomen«?
Da sem zanimiv za ljudi in medije, je jasno že od začetka moje kariere, saj sem konec koncev najbolj iskana osebnost na spletu. Iskreno, ne sprašujem se, zakaj ravno jaz. Saj ste me želeli, a ne? Zdaj me pa imate! Če si neviden, brez karizme in talenta, ljudje gledajo čez tebe, če pa delaš s srcem in predvsem z intelektom, si zanimiv. A bolj ko si uspešen, več je tudi ljudi, ki te ne marajo, to je logično. Tako ko postaneš zares dober, začnejo o tebi govoriti tudi slabo. Torej sem jaz najboljši. (smeh)

Kakšen cilj imate pravzaprav z novo pesmijo?
Čim več nastopov, čeprav sem skupaj z organizacijo porok to leto že skoraj popolnoma razprodan. Pesem kot takšna nima posebnega sporočila. Zakaj bi pa vedno znova ljudem želeli nekaj sporočati in jim vsiljevati svoja mnenja. Idej ob gledanju spota je sicer res veliko, fantazija dela čudeže. (smeh)

Za konec še eno vprašanje, pa prosim hiter odgovor, brez razmišljanja: v čem ste pravzaprav dobri?
V sanjah. Morda se sliši smešno, vendar sanjam podnevi in ponoči, v vsakem trenutku sanjam in sanjarim, brez tega bi umrl. Sanje mi dajejo pogum, krila in moč. Sanjati pa ni nikoli greh.