Po prometni nesreči

Princu Filipu že dostavili nov avtomobil. Pa mu ga bo kraljica dovolila voziti?

J.P.
18. 1. 2019, 20.14
Deli članek:

Policisti preiskujejo prometno nesrečo, v kateri so bili udeleženi vojvoda Edinburški, dojenček in njegova mati ter še ena ženska.

Profimedia
Princ Filip jo je odnesel brez poškodb.

Princ Filip je bil v dovolj dobrem stanju, da se je sprehodil do mame in njenega otroka ter ju pobaral, če je vse v redu.

Brez poškodb

97-letnika je iz razbitin njegovega land roverja potegnil 75-letni odvetnik Roy Warne. Filip naj bi policistom, ki so se včeraj zglasili na kraju nesreče, pojasnil, da ga je zaslepilo sonce. V drugem avtomobilu so sedeli 28-letna mati in njen devetmesečni dojenček ter 45-letna ženska. Slednja si je v trčenju zlomila roko in poškodovala koleno. V norfolški policiji so pojasnili, da nesrečo obravnavajo kot vsako drugo. Kar po pisanju britanskih medijev pomeni, da bodo vojvodo Edinburškega izprašali, ko si bo opomogel. Njegovo zdravstveno stanje bodo spremljali še vsaj 48 ur, čeprav zaenkrat kaže, da jo je odnesel brez poškodb.

Profimedia
Se bo vmešala kraljica Elizabeta II.?

Če kdo, potem kraljica

Poznavalci razmer na britanskem dvoru so si enotni, da jih bo princ slišal od kraljice Elizabete II. Tudi princ Charles naj bi že izrazil skrb, ker oče vztraja, da visoki starosti navkljub še vedno vozi. Kot poročajo britanski mediji, bodo Filipa, če bo spoznan za krivega, kazensko preganjali zaradi neprevidne vožnje. Čemur pa bi se lahko izognil, če se bo odpovedal svojemu vozniškemu dovoljenju. Nezaključeni policijski preiskavi navkljub pa so Filipu danes že dostavili novo vozilo znamke Land Rover Freelander, kar bi lahko pomenilo tudi, da se volanu še ne namerava odpovedati.

Kraljeva biografinja Ingrid Seward je po nesreči dejala, da je kraljica edina, ki mu lahko prepove vožnjo. Prepričana je, da bo to tudi storila. Zgodi se lahko tudi, da se bodo oglasili še njegovi otroci in vnuki.

Vključeval se je na prednostno cesto

Po nesreči se je izkazalo tudi, da v prinčevem vozilu ni bilo policista, dodeljenega njegovemu varovanju. S tem je bil kršen protokol, kar pomeni, da bo moral ukrepati Scotland Yard.

Zaenkrat kaže, da se je vojvoda Edinburški na prednostno cesto vključil ravno v trenutku, ko se je po njej s hitrostjo približno 96 kilometrov na uro pripeljala kia – vozilo je po omejitvah. Filipovo vozilo se je v trčenju prevrnilo na sovoznikovo stran, se zadrsalo po vozišču in se spet prevrnilo na voznikovo stran. Obstalo je na zaplati trave.

Filipu se je nesreča pripetila le slabih 50 kilometrov od kraja, kjer je trčil pred 23 leti.