Zabava

Vse več Srbov obožuje princa Aleksandra

Sonči Nered Čebašek
9. 1. 2019, 20.45
Deli članek:

Pravoslavni božič je bil tokrat dogodek, ki je v Srbiji sprožil val navdušenja nad njihovim prestolonaslednikom. Fotografije z izvajanjem tradicionalnih običajev na Dedinju so obšle tudi svet.

RFS
Princ je napovedal, da bo ves svoj trud in denar usmerjal v obnovo kraljeve dediščine.

Čeprav je Srbija uradno republika, in ne monarhija, se vse pogosteje zdi, da so najpomembnejši predstavniki naroda člani dinastije Karađorđević.

Prestolonaslednik princ Aleksandar (73) je bil doslej bolj ali manj v senci svoje soproge princese Katarine (75), ki velja za največjo srbsko dobrotnico vseh časov.

SRČNA PRINCESA

Finančna sredstva Katarina zbira v svoji dobrodelni organizaciji Lifeline, ki ima sedež v Chicagu. Zaradi njenega predanega humanitarnega dela se količina zbranega denarja in materialnih dobrin iz leta v leto skokovito povečuje, on pa ob predaji finančnih ali materialnih sredstev na dogodkih tudi osebno prisostvuje. V Srbiji skorajda ni bolnišnice, doma upokojencev ali centra za pomoč otrokom, ki ga princesa ne bi obiskala – in s tem si je pridobila tudi vzdevek srčna princesa.

Zdaj pa se je v vlogo prvega moža dinastije očitno na moč vživel tudi prestolonaslednik.

RFS
Na božično jutro je princ Aleksandar hrastovo vejo posekal lastnoročno.

NOVA DOBA

Že lani je princ Aleksandar javno priznal, da si želi in da je pripravljen sprejeti krono ter Srbijo popeljati v boljše čase, in navedel tudi države, ki so dokaz, da so ustavne parlamentarne monarhije najbolj uspešen in tudi najcenejši sistem državnega vodstva, od skandinavskih držav do Japonske. Ljudje so bili navdušeni, ko pa je princ dodal še znani rek: »Brez kralja ne valja,« je imel vse simpatije na svoji strani.

V tem stilu bo Aleksandar očitno nadaljeval, saj so v teh dneh svet obšle fotografije izpred beograjskega Belega dvora na Dedinju, kjer je princ z družino in najpomembnejšimi verskimi veljaki tradicionalno proslavil pravoslavni božič, ki so ga kasneje zaznamovali tudi s prazničnim bogoslužjem v največji srbski pravoslavni cerkvi, hramu svetega Save.

Bolj kot imenitne fotografije iz cerkve in dvorca so navdušile prinčeve, na katerih pozira z badnjakom, ki ga je v parku sam odsekal, in tiste, na katerih ga tudi sam zakuri.