Zapleti

Veleposlanica pleza čez "mehiški zid" v Slovenijo

MV
9. 1. 2019, 20.20
Deli članek:

Posledice zaradi političnih zapletov v Združenih državah Amerike bo utrpela tudi Slovenija. Zaradi Trumpa ta v Ljubljano ne more poslati nove veleposlanice.

100X Development Foundation
Lynda Blanchard

Ameriški senat v prejšnjem zasedanju do konca leta 2018 ni potrdil imenovanja Lynde Blanchard na položaj veleposlanice ZDA v Sloveniji, zato je šla njena nominacija v skladu s senatnimi pravili avtomatično nazaj v Belo hišo. Ta mora nominacijo zdaj spet poslati nazaj v senat. Senatni odbor za mednarodne odnose je nominacijo Blanchardove prejel junija lani, zaslišanje je bilo opravljeno avgusta in odbor jo je brez težav potrdil septembra 2018. Vendar njeno imenovanje skupaj s številnimi drugimi ni prišlo na vrsto za glasovanje v celotnem senatu do konca leta 2018 in senat ga je v novem sklicu 3. januarja v skladu s poslovnikom vrnil v Belo hišo. Poleg Blanchardove se je v podobnem položaju znašlo še več deset drugih kandidatov.

V birokratskem kolesju

Predsednik ZDA Donald Trump mora zdaj nominacijo še enkrat poslati v senat, kjer mora kandidatka še enkrat skozi postopek, vendar ne nujno skozi novo zaslišanje, ki ga je že prestala in dobila pozitivno mnenje odbora. V takšnih primerih gre običajno za rutinsko ponovitev birokratske vaje – sprejem nominacije v odboru in napotitev na glasovanje v celoten senat. Pri Blanchardovi ni bilo nič spornega lani in nobenega razloga ni, da bi bilo kaj narobe letos. Seveda pa ima predsednik tudi možnost, da za položaj, s katerega se je lani sredi leta po izteku mandata poslovil Brent Hartley, predlaga koga drugega.

Reuters
Trump je dvignil ceno za odprtje vlade na 5,6 milijarde dolarjev.

Za Blanchardovo ni denarja

Dodatna težava je v tem, da Blanchardova, četudi bi senat zadevo opravil po hitrem postopku, v Slovenijo ne bo mogla takoj. State Department je namreč med agencijami ameriške zvezne vlade, ki nimajo potrjenega proračuna za letos in nimajo denarja za normalno delovanje. V centru ameriške diplomacije tako kot drugje v zveznih institucijah delajo pripravniki, šefi in nujno osebje, ki ne prejema plačila. Ministri plače dobijo in zanje je predvideno celo povišanje plače, medtem ko je Trump za vse druge civilne uslužbence vlade odredil zamrznitev povišanja zaradi varčevanja. Dokler se Trump in kongresni demokrati ne bodo nehali prepirati okrog financiranja zidu ali kakšne druge pregrade na meji z Mehiko, bo State Department opravljal le najnujnejša opravila, med katera napotitev novih veleposlanikov v tujino ne spada.

STA
Vsa komunikacija poteka preko ministrstva za zunanje zadeve

Slovenija si želi čimprejšnje napotitve veleposlanice 

Z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so sporočili, da bi pozdravili čimprejšnjo napotitev novega ameriškega veleposlanika v Ljubljano, ob tem pa razumejo razloge za zamudo, ki so povezani z načinom in postopki delovanja ameriškega senata, ne pa s kandidatko samo. »Odnosi med državama so na močnih temeljih in se ne glede na vse okoliščine razvijajo na visoki kakovostni ravni, kar potrjuje tudi izvedba obiska ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja v Washingtonu med 12. in 14. decembrom 2018,« pojasnjujejo na MZZ. Veleposlaništvo ZDA sicer vodi začasni odpravnik poslov.