Zabava

VIDEO: Večni romantik Gianni stopa na novo pot

N.N.
26. 11. 2018, 10.40
Posodobljeno: 26. 11. 2018, 10.57
Deli članek:

Proti koncu jeseni, ko se dan nezadržno krajša, pošilja Gianni Rijavec v eter novo romantično skladbo.

Adriana Pisk
Gianni Rijavec v videu pesmi Tvoj poljub.

Gianni Rijavec predstavlja nov glasbeni projekt, v katerem je tradicionalnemu slovenskemu popu dodal z godali elemente simfonične glasbe. Godalni kvartet sestavljajo glasbenice Kati Harej (2. violina), Katja Pirjevec (1. violina), Maja Hladnik (viola) in Petra Tavčar (čelo), spremljevalno pop zasedbo pa glasbeniki Arian Krašna (kitara-vokal), Matjaž Švagelj (bas-vokal) in Mitja Tavčar (tolkala).

Po povratku iz nadvse uspešne turneje po Argentini, kjer je imel Rijavec številne solistične koncerte s klavirjem za tam živeče Slovence in argentinsko publiko, se je porodila ideja o pop-simfo koncertu. Glasbenik na koncertu ob spremljavi klavirja, večglasnega petja, kitare, bas kitare, tolkal in ženskega godalnega kvarteta izvaja svoje najlepše balade iz bogatega repertoarja. Nastajajo tudi nove skladbe, ki so vse v novem glasbenem stilu. Prva nova skladba, ki jo je Gianni Rijavec poslal v eter ima naslov Ti si lepa kot pomlad, druga Ljubezen, tretja Sanje, četrta Pogrešam te in najnovejša Tvoj poljub. Skladbe v novi pop – simfo preobleki doživijo novo dimenzijo, začutimo jih še globlje kot v izvirni izvedbi, pravi Gianni. Številne romantične balade na ta način dobesedno zaživijo, zdi se, kot da so bile napisane za simfonično izvedbo.

Z omenjenim »pop – simfo« koncertom glasbenik napoveduje prihod romantike, praznika ljubezni, kot največje življenjske vrednote, hrepenenja po svobodi in upor zoper vsakršno nasilje. Nežen, vendar strasten, čustev poln koncert je namenjen ljubezni, ki jo v današnjem času primanjkuje, kar se po prepričanju glasbenika odraža na vseh področjih in v vsakdanjem življenju. "Človeški rod bo brez ljubezni propadel. Premalo se zavedamo, da se je za ljubezen potrebno boriti, moramo skozi trnje, da bi prišli do cvetja," pravi Gianni.

Gianni Rijavec začenja z omenjenim glasbenim projektom neko novo pot, ki pomeni odmik od dosedanjega glasbenega ustvarjanja: pop glasbo skuša postaviti na tirnice klasične simfonične glasbe. V omenjenem glasbenem stilu nastajajo tudi nove pesmi, prepojene z romantiko, nabite s čustvi.

Gianniju Rijavcu pravijo večni romantik - glasbeni ambasador miru. Glasbenik izhaja iz ugledne prosvetno-glasbene družine. Orgle v domači cerkvi na Trnovem pri Gorici so igrali že Giannijev praded, prastric in ded. Glasba je bila Gianniju položena v zibelko. Njegova glasbena pot se je tako začela za domačim več kot dvesto let starim klavirjem. Inštrument mu je prirasel k srcu in postal je nepogrešljiv del njegovih nastopov. Pravzaprav se niti ne spomni, kdaj je začel igrati na črno-bele tipke.