Sumljivo zaporedje dogodkov

Skrivnost vojvodinje Kate

Ž.K. / Novice Svet24
27. 4. 2018, 09.00
Deli članek:

Kako je možno, da je vojvodinja Kate le sedem ur po porodu videti bolje kot večina žensk po 14-dnevnem dopustu? Opravljivci so opazili tudi nenavadno podobnost v »urniku« treh porodov.

Reuters
Le sedem ur po porodu sta William in Kate stopila pred javnost.

Brez znakov utrujenosti in urejena kot iz škatlice se je le sedem ur po porodu javnosti skupaj s svojim novorojencem in možem princem Williamom pokazala vojvodinja Kate. Po prvih fotografijah in izjavah je kraljeva družinica zapustila bolnišnico in odšla domov. Resda ima Kate izvrstno zdravniško oskrbo, a je vseeno prav neverjetno, da na njenem telesu ni vidnih sledi tretje nosečnosti. Naj bo princesa ali ne, tudi njen organizem bo potreboval nekaj časa, da se vrne v običajno stanje.

Kate kot vse druge mamice

Čas, ki ga ženske po porodu preživijo v porodnišnici, se od države do države razlikuje. V Angliji je na primer običajno, da so porodnice še isti dan prepuščene v lastno oskrbo. V nekaterih državah, na primer na Nizozemskem, ženske rojevajo kar doma. Strokovni medicinski spletni portal PLOS je izdelal študijo, koliko časa v povprečju ženske po porodu preživijo v bolnišnični oskrbi. Ob tem je treba poudariti, da so upoštevali tudi porodnice, ki so rodile s carskim rezom, in porodnice, ki bi sicer lahko zapustile bolnišnico, a so ostale dlje zaradi manjših ali večjih zdravstvenih zapletov pri otroku.

Reuters
Tudi poroda Georgea in Charlotte sta bila zelo kratka.

S porodne mize naravnost na cesto

Rezultati so pokazali, da se porodniške postelje najhitreje izpraznijo v Egiptu, Pakistanu in Zambiji, kjer se morajo ženske na lastne moči in družino zanesti še isti dan po porodu. Skoraj na dnu lestvice je tudi Velika Britanija, kjer pri novorojenem plemiču niso naredili izjeme. V ZDA je povprečna ležalna doba porodnice dva dni. Visoko na lestvici pa je Slovenija. Po podatkih iz leta 2012 naj bi porodnice pod zdravniškim nadzorom v povprečju okrevale več kot tri dni, najdlje pa po podatkih raziskave počitek traja na Hrvaškem, v Moldaviji in Ukrajini.

Kaj pa porodniška?

O porodniškem dopustu bi pri vojvodinji Kate težko govorili, saj je svoje delo s poziranjem pred fotografi začela opravljati nemudoma, ko je stopila skozi vrata bolnišnice. Mednarodna organizacija za delo (ILO), ki spada v sklop organizacij Združenih narodov, je v poročilu Maternity Protection At Work iz leta 2014 ugotovila, da po svetu 34 odstotkov držav zagotavlja porodniški dopust v dolžini najmanj 14 tednov, kar je tudi standard, ki ga je s konvencijo 183 postavila ta organizacija. Dvajset odstotkov držav zagotavlja porodniški dopust, dolg 18 tednov ali več, v tretjini držav pa se morajo matere vrniti na delovno mesto že po 12- do 13-tedenski odsotnosti. V 14 odstotkih držav je stanje še slabše – matere morajo za delo poprijeti že po manj kot 12-tedenski odsotnosti z delovnega mesta zaradi poroda. Med državami, ki ne zagotavljajo plačanega porodniškega dopusta, so najbolj izpostavljene ZDA, med državami, ki zagotavljajo najvišjo raven zaščite materinstva, pa je na vrhu Švedska s 488 dnevi porodniške.