Ilka Štuhec

Ilka Štuhec: Brez operacije ne bi smučala

K.M.
8. 12. 2016, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ilka Štuhec je zaradi poškodb skoraj zaključila s svojo kariero, a je predvsem zaradi trme vztrajala v belem cirkusu, kar se ji je nenazadnje v preteklem vikendu tudi poplačalo.

Ilka Štuhec je veljala za enega izmed največjih talentov slovenskega smučanja. V sezonah 2007 in 2008 je v mladinskih kategorijah že premagovala velika imena alpskega smučanja. Na mladinskih svetovnih prvenstvih so takrat za njo tako v smuku kot tudi v slalomu ostale Lara Gut, Susanne Riesch, Viktoria Rebensburg in tudi Anna Veith (takrat še Fenninger). Smučarke, ki so že vrsto let v samem svetovnem vrhu ženskega alpskega smučanja. Nato pa so v Ilkini karieri sledile hude poškodbe kolena, ki so jo skoraj stale normalnega življenja, četudi bi smučanje takrat opustila.

Drago Wernig
Ilko je po zmagah sredi Maribora pričakala množica podpornikov.

Vse se je pričelo avgusta 2008, ko si je takrat ena izmed najbolj obetavnih smučark na pripravah v Čilu strgala sprednje križne vezi desnega kolena in poškodovala stranske vezi ter meniskus. Ko se je po dobrem letu dni vrnila na bele strmine, se je poškodba ponovila, zaradi nestabilnosti desnega kolena pa je takrat morala na zelo drago, a nujno operacijo v Švico.

Ilka se takrat odločila tudi za samostojno pot ločeno od slovenske reprezentance, kar pa je za lastno ekipo predstavljalo še dodatno finančno obremenitev. Odločila se je, da bo denar za več kot 18 tisoč evrov vreden poseg zbirala s pomočjo facebooka in dobrodelnih sredstev oboževalcev. Tudi tisti, ki so takrat pomagali, zbralo se je nekaj več kot 10 tisoč evrov, so zaslužni za trenutne uspehe, saj bi Ilka brez operacije zagotovo predčasno zaključila s svojo kariero.

''Poškodba sama ni bila tako zelo komplicirana, kolikor je bilo potrebno popraviti celotno desno koleno, saj njegovo gibanje ni potekalo v pravi osi. Šlo je za postopek, brez katerega bi se moja športna kariera definitivno predčasno končala. Koleno bi nekaj let 'še ustrezalo' za normalno življenje, kmalu pa bi obraba bila prevelika in bi povzročala veliko težav,'' se spominja danes šestindvajsetletna športnica. 

Tit Košir
Na tiskovni konferenci ni mogla zadrževati solza.

Verjetno bi bila vrnitev na najvišja mesta še hitrejša, če ne bi v preteklih sezonah sledilo še nekaj manjših poškodb in dodatnih težav s kolenom. Zato morda ni presenečenje, da je kljub temu, da je v mladinskih kategorijah blestela tudi v slalomu, ta ostal na stranskem tiru. A Ilka poudarja, da do te discipline nima več zdravstvenih zadržkov. ''Slalom treniram kolikor le dopušča čas oziroma program. Mogoče to ni ravno neprestano, vendar nimam nobenih zdravstvenih zadržkov,'' nam je zaupala slovenska smučarka. 

Očitno je, da se je Ilka pri svojih še vedno rosnih smučarskih letih končno zavihtela na mesto, ki si ga je s svojim talentom in trdim delom zaslužila že pred leti. Po skoraj dveh letih brez poškodb, treningov z moško reprezentanco in trdim delom, je slovenska smučarka v preteklem vikendu dokazala, da se je ves trud res izplačal. Če pogledamo v preteklost, se je tudi zlata doba Tine Maze pričela leta 2006, ko je bila naša najboljša smučarka stara že 26 let. Se zgodovina ponavlja?