Stairway to Heaven

Je eden največjih glasbenih hitov plagiat? Preberite in vedeli boste

R.T.
24. 6. 2016, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pisali smo že, da se bodo morali Led Zeppelin zagovarjati zaradi obtožb, da naj bi bila njihova bržda najbolj znana skladba izposojena od ameriške skupine Spirit.

Led Zeppelin

Jimmyja Pagea in Roberta Planta je v imenu pokojnega kitarista Spirit, Randyja Californie, tožil Michael Skidmore, skrbnik sklada Randy Craig Wolfe Trust, ki je nastal po kitaristovi smrti.

Skidmore je trdil, da uvod skladbe Stairway to Heaven preveč spominja na Taurus, izdelek skupine Spirit. Pri omenjenem skladu so upali, da ne bodo dobili zgolj denarnega nadomestila, temveč da bodo pokojnemu kitaristu prepoznane zasluge za Stairway to Heaven.

Spirit

Rada bi pozabila na obtožbe

California, ki je umrl leta 1997, je pred smrtjo povedal: »Mislim, da gre za brezsramno kopijo. Fantje so zaslužili milijone, nikoli pa se mi ni nihče zahvalil ali ponudil denarja. To je zame občutljiva tema. Mogoče jim nekoč do živega pride vest.«

Nič ne bo. Ameriško zvezno sodišče v Los Angelesu je včeraj po dveh dneh zaključilo, da Stairway to Heaven ni plagiat.

Plant in Page sta se v skupni izjavi zahvalila poroti, ki je potrdila, kar vesta že 45 let, ter se zahvalila oboževalcem za podporo.

Page je sicer priznal, da so Led Zeppelin kar nekajkrat zaigrali s Spirit, a da se ne spomni, da bi jih videl v živo. Enako je dejal za skladbo Taurus – da sploh ni vedel, da obstaja in da je nikoli ni slišal. Priznal je tudi, da je v svoji zbirki našel prvi album skupine Spirit, a da ne ve, kako in kdaj je prišel tja. Morda jo je pri njemu pustil kakšen gost. Kakorkoli že, skladbe Taurus ni slišal do leta 2014, se je zaklinjal Page.

Poslušajte obe spodaj pripeti skladbi in presodite sami.