Zabava

Slovenska olimpijka priznala, da je lezbijka

T.M./M.J.
8. 3. 2014, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Sem lezbijka, pa kaj potem! Globok poklon si zasluži tekačica na smučeh Barbara Jezeršek, ki je samozavestno priznala svojo ljubezen do nežnejšega spola. To je storila tik pred odhodom na olimpijske igre v Soči ter si prislužila veliko pohval in spoštovanja po vsem svetu. Je prva slovenska športnica, ki je razkrila, da je istospolno usmerjena.

Osebni arhiv, arhiv Lady

Homoseksualnost je med športniki še vedno tabu, vsaj tako kot med politiki. In medtem ko številni znani obrazi tiščijo glavo v pesek in se skrivajo v omare, se je Barbara Jezeršek odločila za pogumen korak. Stopila je iz sence predsodkov ter jasno in glasno povedala, da bo s ponosom zastopala istospolno usmerjene na olimpijskih igrah. »Javno sem o tem spregovorila lani. Novinar me je iskreno vprašal in jaz sem mu enako spoštljivo odgovorila na vsa vprašanja. O tej temi nisem nikoli ovinkarila, še manj se je ogibala. Že pred OI sem odgovarjala na nekaj intervjujev iz tujine o tem, kako se počutim kot istospolna športnica, ki bo tekmovala v Rusiji, in podobno.

Nisem se izpostavila zato, da bi protestirala proti njihovemu režimu, tja sem šla izključno tekmovat,« pripoveduje zgovorna Kranjčanka.

S svojim dejanjem se je znebila psihološkega bremena, saj je sprevidela, da jo družba obravnava enako kot prej. Predvsem domači so jo lepo sprejeli, kar jo še posebno veseli. »Vsi me v enaki meri podpirajo. Odraščala sem v družini brez predsodkov in starši so mi vedno govorili, da bom, ne glede na to, kdo sem in kakšno življenje bom imela, vedno sprejeta in ljubljena. Celo med tekmicami in tekačicami iz reprezentance sem dobila lepe odzive. Morda je bila katera na začetku malce zadržana, ko pa so videle, da je moj namen trening in tekmovanje, ne pa nekakšen športni aktivizem, so se sprostile. Za največje presenečenje so poskrbeli v moškem delu ekipe, saj se pogosto zatečejo k meni po kakšen nasvet. (nasmešek) Spoštujem in razumem posameznike, ki se skrivajo, saj je težko prebiti led javnosti in družbe,« je iskrena 27-letna športnica.

Osebni arhiv, arhiv Lady

Zaljubljena in ljubljena

Barbara pozna geje in lezbijke med športniki, a ji na kraj pameti ne pade, da bi o tem javno razglabljala. »Nikoli mi ni prišlo na misel, da bi koga izdala ali sploh govorila o drugih, kajti vsak mora pri sebi začutiti, kdaj se je pripravljen razkriti. Vem, da so zanje te skrivalnice veliko breme, vendar je strah pred zavrnitvijo družbe toliko večji, še hujše pa je, da te starši ne bodo sprejeli. Sama sem imela srečo, za kar sem neizmerno hvaležna mami in očetu,« pravi z olajšanjem in prizna, da je zaljubljena. »Imam partnerico, ki je izjemna ženska in me podpira pri športu in v vsem, kar počnem. Bila je navdušena in ponosna, da sem se odločila za ta korak, saj obe stremiva k enaki filozofiji življenja: najprej moraš imeti rad sebe in šele potem te bodo imeli drugi. Ob njej sem lahko to, kar sem.«.