Zabava

Boljši je samo še original

Nika Brunet
8. 12. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V sklopu svoje evropske turneje Europe 2013, ki je datumsko zapolnjena do zadnjega kotička, se je po lanskem uspešnem nastopu v Ljubljano vrnila britanska zasedba Brit Floyd.

Drago Čigon

Skupina Brit Floyd je svoj svetovni Pink Floyd tribute pohod začela v Angliji, natančneje v Liverpoolu, leta 2011. Skupino sestavlja trinajst članov, ki so glasbeno in instrumentalno odlično podkovani. Kot celota prepričljivo poskrbijo, da je nastop na odru avtentičen in tudi glasbeno vrhunsko izveden.

V Ljubljani so se v solidno napolnjeni mali dvorani Hale Tivoli predstavili s šovom P-U-L-S-E 2013, The Pink Floyd Ultimate Light & Sound Experience, ki je ponudil vse od naštetega. Konceptualno in scensko je navdih za nastop skupina črpala iz enega najuspešnejših albumov skupine Pink Floyd, Division Bell Tour, iz leta 1994.

"Boljši so samo še Pink Floyd."

Nezamenljiva animacija, ki jo mnogi poznajo z nastopov skupine Pink Floyd, je vodila občinstvo skozi nabor albumov; Wish You Were Here, Animals, The Wall, The Division Bell in tudi album The Dark Side of The Moon, ki je po mnenju kritikov skupino najbolj zaznamoval. Mnogi obiskovalci so se med nastopom skupine, še posebej med skladbami, kot so Money, Time, High Hopes, Wish you were here, Shine on you crazy diamond in Another brick in the wall, z mislimi in doživetji vrnili v najbolj uspešna leta skupine Pink Floyd. In če nekaj takega uspe tribute skupini, potem je njihov namen dosežen in uspeh zagotovljen. Poleg oboževalcev tudi mnogi glasbeni kritiki menijo, da je skupina Brit Floyd najboljša tribute Pink Floyd zasedba na svetu. In glede na vtis obiskovalcev koncerta, se tudi slovensko občinstvo s tem strinja.

Tri ure odlične glasbe, s krajšim odmorom, so zadovoljile občinstvo v celoti. Če pod vsem skupaj potegnemo črto in se z zavedanjem, da originala na žalost ne bomo mogli več videti na koncertnih odrih, odpravimo na ogled koncerta skupine Brit Floyd, ne moremo zgrešiti. Doživetje tega koncerta pravzaprav še najbolje povzame stavek enega od obiskovalcev po koncertu, ki je imel priložnost videti tudi original daljnega leta 1987: "Boljši so samo še Pink Floyd."