Zabava

Kralj popa bi praznoval 55. rojstni dan

STA / S.R.
29. 8. 2013, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na današnji dan se je pred 55 leti v ameriški zvezni državi Indiana rodil legendarni pop zvezdnik Michael Jackson.

Reuters

Kralj popa, ki je vrhunec svoje slave dosegel z albumom "Thriller" in se podpisal pod številne uspešnice, kot so "Billie Jean" in "Don't Stop 'Til You Get Enough", velja za enega najuspešnejših pop glasbenikov vseh časov.

Jackson se je rodil 29. avgusta 1958 v ameriškem mestu Gary. Že kot deček je nastopal s svojimi štirimi brati v zasedbi The Jackson Five, v začetku 70. let minulega stoletja pa se je kljub velikim uspehom deške zasedbe odločil za samostojno ustvarjalno pot, ki ga je ponesla med najuspešnejše izvajalce popularne glasbe vseh časov.

Jacksonov prvi samostojni album z naslovom "Off The Wall" je izšel leta 1979 in se z 11 milijoni prodanih izvodov zavihtel med najbolje prodajane albume na svetu. Kljub izjemnemu uspehu prvenca pa je Jackson vrhunec slave dosegel tri leta kasneje, ko je na glasbene police poslal ploščo z naslovom "Thriller". Ta z več kot 40 milijoni prodanih izvodov še danes velja za najbolje prodajani album vseh časov.

Do leta 2001 je Jackson izdal še štiri samostojne studijske albume, vendar mu uspeha plošče "Thriller" ni uspelo ponoviti. Zaradi izjemnih glasbenih uspehov kralja popa uvrščajo ob bok največjim glasbenim fenomenom, kot sta bila ameriški zvezdnik Elvis Presley in britanski The Beatles.

Poleg izjemnih glasbenih uspehov je bil Jackson poznan tudi po svojem viharnem zasebnem življenju. V zakonskem življenju ni imel sreče - leta 1994 se je poročil s Presleyjevo hčerko Liso Marie, kasneje pa še z medicinsko sestro Debbie Rowe, vendar sta oba zakona trajala manj kot dve leti.

Kralj popa je bil znan tudi po vrsti škandalov, povezanih s spolnimi zlorabami otrok, za katere ga je sodišče po več let trajajočih sodnih procesih zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. V zadnjih letih življenja se je Jackson soočal s finančnimi težavami in načrtoval vrnitev na glasbene odre.

Jackson je umrl v 51. letu starosti v eni od losangeleških bolnišnic zaradi prekomernega odmerka anestetika propofil, ki ga je jemal, da je lahko spal v dnevih pred načrtovano novo veliko koncertno turnejo, za kar je bil z zaporom kaznovan tudi njegov osebni zdravnik.