Zabava

Prišli, videli in zmagali

A.M.
12. 6. 2013, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na letošnjem že trinajstem večeru slovenskih viž v narečju, ki je tokrat potekal v Škofji Loki, sta izmed osmih slavila dva ansambla – Ansambel Joc Bend in Vikend.

Joc bend zna prepričati tudi v narečju.

Občinstvo je najbolj navdušil Joc bend iz Poljanske doline, ki je za skladbo Raubar njenga srca v poljanskem narečju poleg nagrade občinstva prejel še nagrado in plaketo Škofje Loke za najboljši nastop v celoti. Nagrado za najboljšo melodijo je strokovna komisija podelila Mihi Vovku in ansamblu Vikend iz Velenja, ki so v štajerščini prepevali Pa ka pa puol. Nagrado za najboljše novo narečno besedilo je prejel Vili Bertok za pesem Marijo Češil, ki jo je zapel in zaigral koprski ansambel Ne me jugat. Viliju Bertoku je Društvo pesnikov slovenske glasbe podelilo tudi Vodovnikovo nagrado.

»Vsako leto je tovrstno delo zahtevno. Izbrati je treba skladbe, ki bodo lahko poslušalcem pričarale prijetno doživetje. Mislim, da nam je to tudi uspelo, čeprav je bila bera manjša kot običajno, tako da karkoli več bi jemali iz malhe, kot se je danes slišalo, bi verjetno osiromašilo današnji večer, ki pa je bil izjemno popestren z zmagovalci preostalih štirih festivalov. Tako da sem tega večera kljub dežju prav vesel,« nam je zaupal Tomaž Tozon, predsednik strokovne komisije.

Joc bend zna prepričati tudi v narečju

Joc bend – štiričlanski ansambel, ki ga sestavljajo dvakrat Miha, Andrej in Jože, prihaja iz Poljanske doline, občinstvo pa je navdušil z v poljanskem narečju zapeto vižo Raubar njenga srca. Strokovna komisija je Joc bendu podelila tudi nagrado in plaketo Škofje Loke za najboljši nastop v celoti. Miha iz Joc benda je povedal, da niso ničesar pričakovali, da so prišli na festival neobremenjeno, »da se pokažemo, saj je to le dobra stvar, da se pokažeš ljudem. Če je pa še kaj zraven, smo pa res zadovoljni, da so nas ljudje dobro sprejeli. Zelo smo bili zadovoljni, da so nas tako podprli.« Poleg Joc Benda in ostalih tekmovalnih ansamblov pa so v revijalnem delu trinajstega večera slovenskih viž v narečju nastopili tudi nagrajeni ansambli na najpomembnejših festivalih narodno-zabavne glasbe v lanskem letu, ki so prav tako navdušili, za humorne vložke pa je poskrbel igralec Andrej Rozman Roza.

Nagrajeni ansambel Vikend ustvarja predvsem svojo glasbo

Nagrado za najboljšo melodijo je na trinajstem večeru slovenskih viž v narečju šestčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali glasbeniki Tomaž Tozon, Igor Podpečan, Jože Burnik in Jože Skubic, besedila pa avtorica besedil Nataša Klinc Vybiralik in Andrej Šifrer, dodelila ansamblu Vikend iz Velenja, ki so po štajersko prepevali Pa ka pa puol. Melodijo je napisal nagrajeni član ansambla Miha Vovk, ki je povedal: »Trudimo se, ustvarjamo melodije, ansambel se trudi, da bi čim več melodij in besedil ustvaril sam. Za melodije smo kar pridni, v ansamblu ustvarjamo trije člani, Miha Lesjak, Rajko Petek in moja malenkost, Miha Vovk. Trudimo se, da delamo svojo glasbo.« Spomnimo, da so člani Vikenda pred kratkim izdali novo zgoščenko z naslovom Godec z dušo, na kateri je enajst skladb, ki so jih posneli z zanimivimi glasbenimi gosti, kot so Gadi, Naveza, Veseli Dolenjci in Anja Smogavec.

Nagrajeni ansambel Vikend ustvarja predvsem svojo glasbo.