Slovenija

Kaj se nam obeta na meji proti Hrvaški

STA
12. 6. 2013, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Notranja ministra Hrvaške in Slovenije, Ranko Ostojić in Gregor Virant, sta danes v Zagrebu podpisala dogovor o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole ob hrvaško-slovenski meji z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo.

Carina

Tako bo od 1. julija državljanom omogočali hitrejši prestop državne meje na 33 od 57 mejnih prehodov med državama. Kot sta ministra dejala po podpisu dokumenta na hrvaškem notranjem ministrstvu, bosta državi nadaljevali dogovore za zagotavljanje skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole na vseh 57 mejnih prehodih med Hrvaško in Slovenijo, kjer bo to tehnično izvedljivo.

Večina od 33 skupnih službenih mest, kjer bo skupen nadzor uveden že s 1. julijem, bo na slovenski strani meje, le dva ali trije pa na hrvaški, je dejal Virant. Kot je poudaril, je uvajanje skupnih službenih mest ena od prvih koristi, ki jih bodo državljani začutili takoj po vstopu Hrvaške v EU.

Ostojić je napovedal, da bodo do 1. julija podoben sporazum podpisali tudi z Madžarsko, ter izrazil prepričanje, da bo Hrvaška v dveh letih opravila vse priprave in zaprosila za vstop v schengenski prostor.

Oba ministra sta izpostavila tudi odlično sodelovanje med notranjima ministrstvoma in policijama Hrvaške in Slovenije. Med drugim sta se danes pogovarjala tudi o pripravah na letošnjo osrednjo turistično sezono, posebej ko gre za varnost v prometu.