Zabava

V Radovljici danes podelitev Valvasorjevih nagrad

STA / J.P.
20. 5. 2013, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo bo prejela muzejska svetnica Inja Smerdel, častno priznanje pa Lili Šturm in Marijan Babič.

radolca.si
Radovljiška graščina

V Baročni dvorani Radovljiške graščine bodo ob 13. uri podelili Valvasorjeve nagrade in priznanja, ki jih za izjemne dosežke na področju muzejstva podeljuje Slovensko muzejsko društvo. 

Višja kustosinja Lili Šturm bo priznanje prejela za vzpostavitev in vodenje akcije Poletna muzejska noč, Babič pa za dolgoletno prizadevanje pri ohranjanju tehniške kulturne dediščine.

Valvasorjeve nagrade za leto 2012 bodo prejeli Kolektiv pokrajinskega muzeja Maribor za projekt Evropa v muzeju - muzej v Evropi, muzejski svetovalec Tomaž Nabergoj in kustos Tomaž Lazar ter oblikovalki Sanja Jurca Avci in Dolores Gerbec za razstavo Vitez, dama in zmaj v Narodnem muzeju.

Nagrajeni bosta tudi muzejska svetovalka Zora Torkar in kustosinja Janja Železnikar za stalno razstavo Odsevi kamniških tisočletij v Medobčinskem muzeju Kamnik.

Letošnjo komisijo so sestavljali Verena Perko (predsednica), Inga Miklavčič-Brezigar, Nadja Terčon, Zdenko Picelj, Darko Knez, Metka Simončič in Tanja Roženbergar. Komisija se je odločila, da diplom za leto 2012 ne bo podelila.

Z današnjo prireditvijo, katere slavnostni govornik bo Dragan Živadinov, bodo počastili mednarodni muzejski dan, ki ga vsako leto 18. maja praznujejo muzeji po vsem svetu.

Nagrado je leta 1971 ustanovila Skupnost muzejev Slovenije, od leta 1998 pa jo podeljuje Slovensko muzejsko društvo.

Nagrado za življenjsko delo podeljujejo za življenjsko delo na področju muzejstva in prispevke pri ohranjanju in popularizaciji premične naravne in kulturne dediščine. Valvasorjevo nagrado podeljujejo muzejskim delavcem za enkratne dosežke. Častna Valvasorjeva priznanja so namenjena zaslugam pri popularizaciji muzejstva, diplome pa gospodarstvenikom za zasluge pri realizaciji muzejskih projektov.