Praznovanje talentov

Zlati globus prejela "Oppenheimer" in "Poor Creatures"

S.Č.
8. 1. 2024, 09.36
Posodobljeno: 8. 1. 2024, 14.06
Deli članek:

Slovesna podelitev zlatih globusov 2024, ki je v nedeljo zvečer potekala v Los Angelesu, je potekala v znamenju praznovanja izjemnega talenta in izjemnih dosežkov v svetu filma in televizije.

profimedia
"Oppenheimer" je zmagal kot najboljši dramski celovečerni film.

Med opaznimi zmagovalci sta bila zgodovinska drama "Oppenheimer" in gotska komedija "Poor Creatures" v režiji Christopherja Nolana oziroma Yorgosa Lanthimosa.

"Oppenheimer" je zmagal kot najboljši dramski celovečerni film, njegov zvezdnik Cillian Murphy pa je prejel priznanje za najboljšega igralca za vlogo znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja. Emma Stone je bila nagrajena kot najboljša igralka v komediji ali muzikalu za svoj nastop v filmu "Poor Things".

Christopher Nolan, vizionarski režiser filma "Oppenheimer", je bil priznan za najboljšega režiserja, igralska zasedba filma pa je še naprej blestela, saj si je Robert Downey Jr. prislužil naziv najboljšega stranskega igralca. Da'Vine Joy Randolph pa si je zagotovila nagrado za najboljšo stransko igralko za svojo vlogo v "The Holdovers".

profimedia
Zlati globusi

Na televizijskem področju si je naslov najboljše dramske serije prislužila dramska serija Dediščina, najboljšo komedijo pa humoristična serija, ki prikazuje izzive, s katerimi se srečujejo lastniki uspešne restavracije Medved.

Film "Killers of the Flower Moon" je Lily Gladstone prinesel nagrado za najboljšo igralko v drami, medtem ko je Paul Giamatti domov odnesel nagrado za najboljšega igralca v komediji za svojo vlogo v "The Holdovers".

Tudi letošnja podelitev ni bila brez kontroverznosti

Francoska drama "Anatomy of a Fall" je bila nagrajena kot najboljši tuji film in prejela tudi priznanje za najboljši scenarij. "Fant in čaplja" je osvojil srca občinstva in kritikov ter prejel nagrado za najboljši animirani film.

Letošnja podelitev zlatih globusov ni bila brez kontroverznosti, saj se je hollywoodsko združenje tujih dopisnikov (Hollywood Foreign Press Association - HFPA) soočilo s številnimi škandali. Kljub temu je v procesu glasovanja sodelovalo približno 300 novinarjev, ki so poudarjali pomen nagrad in priznavali izjemne prispevke k zabavni industriji.