Klepet z junakoma filma Kaj pa Ester?

Pevec skupine Joker Out iskreno o ljubčkanju na sceni in drugih podrobnostih novega filma

Sonja Javornik
6. 1. 2024, 18.05
Deli članek:

Novi slovenski film Kaj pa Ester? je namenjen predvsem najstniškemu občinstvu, a zabaven, sproščen izdelek Tosje Flakerja Berceta pa bo pritegnil tudi pozornost starejših. Kaže pa, da film ne bo uspešnica le doma, temveč tudi zunaj naših meja, saj oboževalci glasbene skupine Joker Out iz vse Evrope navijajo, da bi prišel še v njihove kinematografe - v filmu glavno moško vlogo igra priljubljeni Bojan Cvjetićanin.

Šimen Zupančič
Bojan Cvjetićanin in Katja Predan sta glavna igralca novega mladinskega filma Kaj pa Ester?

Leta 2021 je namreč režiser po dolgem iskanju glavnega junaka na avdicijo povabil Bojana Cvjetićanina, pevca omenjene skupine,  ki je bila takrat  na pragu svojih uspehov. Danes Bojan zaradi koncertov po Evropi in drugih podvigov (prav v teh dneh je na strani www.jokeroutband.com na voljo njihov novi album in koncertni film Live From Arena Stožice) ne bi imel časa za snemanje, takrat pa to zanj ni bil problem in tako ga lahko ob izvrstni Katji Predan ter drugih mladih soigralcih občudujemo v filmu.

Film govori o Ester, ki ni navdušena, ko ugotovi, da se je njen nekdanji fant, ki si želi obnoviti ljubezensko zvezo, vpisal na isto gimnazijo. Kaj (ki ga igra Bojan) ji želi z romantičnimi gestami pokazati svojo ljubezen, a njegovi podvigi bolj navdušijo sošolke kot Ester. Ta se znajde v težkem položaju, saj so sošolke do nje zlobne, ker se jim zdi, da bi morala dati Kaju novo priložnost, ona pa se namesto tega dogovori s prijateljico, da bosta igrali lezbični par … Ljubljanska premiera filma je bila v Cinemaplexxu in nanjo je prišla tudi vsa ekipa. Pred tem smo imeli ekskluzivno priložnost za pogovor z obema glavnima igralcema. Bojan je zamudil pet minut, ampak glede na njegov divji tempo in rahel prehlad mu tega nismo zamerili. Ob čaju sta se s Katjo z veseljem spominjala snemanja in se ves čas šalila, drug drugemu skakala v besedo  in se sploh dobro razumela.


Katja, imate 24 let in končujete tretji letnik študija filmske režije na AGRFT.

Še en izpit mi manjka …

Ste torej raje za kamero kot pred njo?

Pravzaprav je bilo dobro tudi pred kamero. (nasmešek)

Kako ste prišli do te vloge?

To je dobra anekdota! Čakala sem prijateljico, ki je pol ure zamujala na pijačo. Pa sem sedla za drugo mizo, k prijatelju iz gimnazije, ko se nama je pridružil Tosja. Predstavil se mi je, pa sem mu povedala, da ga poznam. Povedal mi je, da potrebujejo še eno igralko, ker nekaj snemajo, in mi ponudil, naj pridem poskusit. Sprva nisem bila zainteresirana, potem sem pa pomislila, da gre gotovo za kratek film in da to ni takšna obveznost. Ko sem prišla, sem ugotovila, da sem na avdiciji za glavno vlogo!

Imate igralske izkušnje od prej?

Bila sem v gledališkem krožku, igrala sem v neki predstavi, potem pa sem začela režirati. To je bilo v prvem letniku srednje šole. Na akademiji sem igrala v naših vajah, ko smo snemali, zdaj pa upam, da bom dobila še kakšno priložnost.

Šimen Zupančič
V intervjuju sta Bojan in Katja tudi razkrila - on je imel prvo ljubezen že v vrtcu, ona prvega fanta v gimnaziji.

Kakšne projekte pa si želite pri režiserskih podvigih?

Takšne, kjer se ljudje veliko pogovarjajo. (smeh). Zanimive so mi ljubezenske tematike in situacije, ko se nič posebnega ne dogaja in v odnosu postane dolgčas.

Kako je bilo delati z Bojanom?

Midva sva zelo malo delala skupaj, ker sva v filmu narazen, torej nisva več par. Imela sva dve skupni vaji in bili sta zelo prijetni. Sva se pa malo družila.

Se sploh lahko vživimo v film? Že osnovni zaplet je absurden, saj želite prekiniti odnos z Bojanom – tistim Bojanom, ki je trenutno idol mladih deklet pri nas in po Evropi!

Tosja, prosim napiši, kaj se je zgodilo pred tem! (smeh) Zagotovo je Ester imela dober razlog, da ga je pustila.

Vas je v resničnem življenju kakšna punca že zapustila?

Bojan:Absolutno! Ne bi sicer rekel, da sem bil zapuščen, ker nisem imel veliko punc. Bil pa sem že zavrnjen …

Torej bi se vam to lahko zgodilo?

Ja, sploh v letih, ko sem bil kot Kaj.

Kako pa ste vi pristali v filmu kot igralec?

Vedno me je zanimala igra, je pa časovna realnost takšna, da se ji ne morem veliko predajati, tudi če bi si to želel. Ko sem bil povabljen na avdicijo, sem imel ravno prosto poletje. Sem oboževalec serije V dvoje, kjer je bil eden izmed scenaristov ravno naš režiser Tosja, ustvarjalec pa je bil Luka Marčetič, ki je potem tudi sodeloval pri filmu, pa še nekaj drugih članov ekipe je zraven. Bilo mi je v čast, da sem lahko ustvarjal z njimi, ker so ustvarili mojo najljubšo serijo.

Šimen Zupančič
Ne skrivata, da je bilo na snemanju filma zabavno: "Kolikor smo se lahko, smo se kar zabavali. Sproščeno je bilo."

V filmu ste prav taki, kot ste bili takrat v resnici – niti pričeske vam niso spremenili. Kako to?

Imam veliko pogodb, ki narekujejo, da se ne smem spreminjati. (smeh) Ne, to je šala! Tosja je bil zadovoljen z mojim videzom. Film je zanimiv že zato, ker igramo petnajstletnike sami dvajsetletniki in starejši.

Koliko časa imate zdaj, ko ste evropska glasbena zvezda?

Iskreno, zelo malo. Pred tremi dnevi sem se vrnil z zadnje letošnje turneje. Prehlajen seveda, tako da bi mi zelo ustrezalo, če bi imel nekaj dni za ležanje, a imam danes in jutri ves dan premiere, v soboto koncert, v nedeljo pa se spet odpravljamo za en teden v studio. Potem nas čaka še nekaj koncertov, nato se za dva meseca selimo v London, nakar imamo enomesečno turnejo. Nato gremo verjetno za en mesec snemat album v Nemčijo in potem bo kmalu nova turneja …

Sploh vas ne bomo nič več videli.

Ravno prav, ker me je zdaj povsod preveč. (nasmešek)

Kako sta se imela na snemanju?

Bojan:Meni je bilo super, ker sem celotno ekipo poznal že od prej.

Kako pa sta se spoznala z Ester?

Bojan:Preko skupnih prijateljev, mogoče celo preko Mile ...

Katja: Se ne poznava že iz osnovne šole? Ali z avdicije za Vičstock?

Bojan:Ja, pa res! Katja je bila na gimnaziji Vič ena od organizatork Vičstocka, jaz pa sem bil v enem izmed bendov, ki so želeli igrati na tem festivalu. In smo res nastopili na Vičstocku. Dejansko se poznava iz devetega razreda – kot najina junaka v filmu.

Šimen Zupančič
Zvezdnika novega slovenskega mladinskega filma sta nam zaupala nekaj zanimivosti iz snemanja filma.

Kaj ste pripravljeni narediti za ljubezen, Bojan? Vaš lik se v filmu namreč zelo angažira, da bi se Ester vrnila k njemu.

Imam malo željo, da bi zopet našel ljubezen, za katero bi bil pripravljen narediti kaj tako velikega. Zdi se mi, da od osnovne šole ali začetka srednje šole tega nisem čutil.

Se vama je zdela prva ljubezen usodna? Kot Kaju?

Katja:Ja!

Bojan:Po mojem da.

In kako se je prva ljubezen končala v vašem primeru?

Bojan:Vprašajte me, ali imam punco.

Jo imate?

Bojan:Ne. (smeh) Saj sem vam omenil, da sem bil v preteklosti tudi zavrnjen. Prvo ljubezen sem imel pa že v vrtcu.

Katja: Jaz se pa spomnim svojega prvega fanta iz gimnazije. Zvezo sva morala nujno skrivati pred vsemi, za primer, če bi šla potem narazen in bi se osramotila. Tako ni nihče vedel, da sva zaljubljena, in ni nihče nič spraševal, ko je bilo konec.

Ste tudi vi kdaj skrivali ljubezen?

Bojan: Ne, sem zelo odprtih rok.

Ste se na snemanju tudi zabavali ali ste bili ves čas osredotočeni?

Bojan:Kolikor smo se lahko, smo se kar zabavali. Sproščeno je bilo.

Katja:Jaz se spomnim samo, da sva z Diano ves čas vadili scene in se ljubčkali, češ da bova tako ostali v vlogi …

Mediaspeed
Režiser filma Tosja Flaker Berce v družbi igralske ekipe filma Kaj pa Ester?: Katja Predan, Bojan Cvjetićanin, Mila Peršin, Suzana Krevh, Veronika Železnik in Diana Kolenc.

Ste se vi tudi veliko ljubčkali?

Bojan:Ves čas, ampak samo, ko je bila prižgana kamera. (smeh)

Kakšen se vama je zdel scenarij?

Katja:Zame je bilo največje vprašanje, zakaj sta šla onadva sploh narazen, ko pa gledam nazaj, Ester vedno bolj razumem.

Bojan:(zaigra užaljenost) Kaj hočeš povedati s tem?

Katja: (smeh) Jah, verjetno je bil preveč fokusiran nanjo.

Kakšne pa so značajske razlike med vama in vajinima likoma?

Bojan:Največja razlika je, da kot mulec v teh letih nisem bil takšen volk samotar, kot je Kaj. Kaj si je najbolj želel preživljati čas z Ester in ključni problem njune zveze vidim v tem, da je to začelo Ester dušiti. Ester je po mojem želela pobegniti iz tega enoprostornega enoosebnega celodnevnega stika. Seveda sva v filmu mlada in imaš pomisleke glede prve prave ljubezenske zveze, ampak Ester je začelo dušiti ...

Katja: … to, da ni drugih stvari.

Bojan:Sicer pa – Ester ni kul, enako kot Kaj. Ona sedi doma in igra igrico krofki!

Kaj pa sedaj počenjata v prostem času?

Katja:Rada berem in sem v piflarskem smislu kar podobna Ester.

Bojan:Tudi jaz rad berem. Če imam čas ves dan, da lahko nekaj počnem, imam rad čimbolj aktivno sproščanje, jahanje ali vožnjo z gokarti, lovljenje rib … Skratka nekaj, da lahko dam energijo iz sebe. V ribolovu sploh nisem dober, me pa zelo pomirja.

Vam je všeč, da ste tako oblegani, toliko potujete?

Ne bi rekel, da imam velik problem z obleganostjo. Zelo naporno pa je veliko potovati. Nekatere turneje smo imeli zasnovane tako, da smo potovali s tourbusom, kar pomeni, da lahko celo noč med lokacijami spim v postelji v avtobusu in sem naslednji dan vsaj naspan.

Pa je takšno spanje kakovostno?

Zame je najboljše na svetu in razmišljam, kako bi si doma naredil to krsto, ki se trese. Zelo majhno in tesno, ampak najboljše. Če pa so povezave na turneji letalske, kot smo jih imeli recimo zdaj, ko smo v sedmih dneh desetkrat leteli, to pomeni, da spiš le kakšne štiri ure na dan. To pa te izčrpa.

Kaj pa vsakokratno pakiranje?

To imam že naštudirano! Po novem sploh ne dajem stvari iz kovčkov, ampak vzamem majico od zgoraj, umazane pa dam v vrečko nekam spodaj. Doma imam pa kar dva velika kovčka, da ju menjam.