za naziv Miss Universe

Miss Ukrajine se je za naziv borila z Miss Rusije: Večkrat me je prosila, da se skupaj slikava

E. J.
16. 1. 2023, 09.30
Posodobljeno: 16. 1. 2023, 11.03
Deli članek:

Prizadevanja Ukrajine, da bi rusko predstavnico izključili iz lepotnega tekmovanja, so bila neuspešna. Zmagala je Američanka, največ zanimanja pa sta seveda poželi predstavnici Ukrajine in Rusije.

Instagram
Ukrajinka Victoria Apanasenko se ni uvrstila mefd prvih 16, na fotografiji z zmagovalko tekmovanja za miss Universe, američanko R'Bonney Gabriel.

Zgodilo se je še eno tekmovanje za Miss Universe, prestižni naslov pa je osvojila Američanka R'Bonney Gabriel. Amanda Dudamel iz Venezuele je bila okronana za prvo spremljevalko, Andreína Martínez iz Dominikanske republike pa za drugo spremljevalko. Slovenke, ki so sicer bile v preteklih letih na tekmovanju za miss Universe dokaj uspešne, a sicer že nekaj let ne sodelujejo -  Miss Universe Slovenije je sicer  potekalo med letoma 1968 in 1970 ter med letoma 2001 in 2017. Leta 2012 tekmovanja ni bilo zaradi propada Dela revij, lastnika licence, tekmovanje za leto 2018 je bilo sicer razpisano, vendar ni bilo po tem več nobenih aktivnosti.

Miss Ukrajine je spregovorila o svojem odnosu s predstavnico Rusije

Poleg zmagovalke sta na letošnjem tekmovanju pozornost vzbudili tudi 'reprezentanci' Ukrajine in Rusije. Po koncu volitev je Ukrajinka Victoria Apanasenko spregovorila o svojem odnosu z miss Rusije Anno Linnikovo. Prizadevanja Ukrajine, da bi rusko predstavnico izključili iz lepotnega tekmovanja, so bila neuspešna, je Victoria povedala za ukrajinski televizijski kanal TSN News.

"Veliko smo delali na tem, vendar je dobila ameriški vizum in to je odločilo o njeni udeležbi na tekmovanju. Če so ji Američani dali vizum, je organizacijski komite ne more izključiti iz tekmovanja," je pojasnila Ukrajinka.

Rusinja je Ukrajinko večkrat prosila za skupno fotografijo

Izpostavila je tudi prizadevanje Rusinje, da bi se na izboru fotografirala poleg nje. "Od njenega organizacijskega odbora so jo zadolžili, da z menoj naredi selfie," je povedala Viktorija. "To ni prvič, da je to poskušala storiti. Imam samo eno vprašanje zanjo in do zdaj nisem prejel odgovora: ali podpira politiko svojega predsednika, ki je začel vojno v Ukrajini, ali ne. Večkrat je ponudila, da bi naredili 'prijateljsko fotografijo',« pravi Victoria.

Oboževalci tekmovanja so jezni, ker se Victoria ni uvrstila med 16 najboljših

Viktorija Apanasenko se na presenečenje mnogih, ki spremljajo izbor za Miss Universe, ni uvrstila med najboljših 16. Organizatorji izbora so že prej poudarjali, da iščejo miss, ki ima "močno predanost", gledalci pa menijo, da je Viktorijina uspešnost v tem pogledu si je vsekakor zaslužila uvrstitev med 16 najboljših.

V delu, v katerem so dekleta oblečena v narodne noše, so nekateri tekmovalci spregovorili o politiki. Victoria je omenila vojno med Ukrajino in Rusijo, ki še vedno traja. Sprehodila se je tudi v kostumu, ki ga je navdihnil nadangel Mihael, bojevnik luči, ki premaguje zlo.

Nosila je belo obleko z zlatim steznikom, na krilih pa je imela barve Ukrajine. Povedala je, da je njen kostum navdihnila vojna v Ukrajini. Ta tekmovalni video je postal viralen po internetu in številni oboževalci so ji želeli zmago.

Twitter poln kritik 

Njen nastop pa ni bil dovolj za napredovanje v polfinale tekmovanja, kar je šokiralo številne gledalce, ki so izbor takoj kritizirali. "Če Miss Universe res išče transformacijsko kraljico z močno predanostjo, kje je potem Miss Ukrajine v polfinalu," je dejal uporabnik Twitterja. "Miss Ukrajine se je s svojimi krili in mečem zaslužila nekakšno častno priznanje," je sklenil en uporabnik Twitterja.

Bi morali organizatorji ruski miss prepovedati nastop?

Po drugi strani pa so mnogi komentirali, da se Rusija sploh ne bi smela udeležiti Miss Universe. Rusinje so bile zaradi invazije na Ukrajino izpuščene s številnih svetovnih tekmovanj, Anna Linnikova pa je vseeno smela zastopati svojo državo na lepotnem tekmovanju.

Med predstavitvijo narodne noše je Anna nosila mini obleko, okrašeno z biseri in poldragimi kamni, čez pa rdečo žametno obleko z velikimi rokavi. Na glavi je nosila krono. Povedala je, da je njena tema za narodno nošo Ruski imperij.

Mnogi so obsojali njeno sporočilo svetu na tako pomembnem lepotnem tekmovanju, pa tudi organizatorji, ki so njeno udeležbo odobrili. "Rusija je vpletena? Kako je to mogoče?", "Ali rdeča barva simbolizira kri Ukrajincev, ki so jih pobili Rusi?", "Je to šala?! Kakšna nagnusna institucija. Moralo bi vas biti sram."

"Rdeča barva je zelo primerna za Rusijo. Ujema se s krvjo nedolžnih, ki so bili umorjeni iz generacije v generacijo. S tem, ko dovolite državi, ki je zagrešila genocid, tekmovati, ste se umazali. Odvratno", "Neverjetno, da je to dovoljeno. In nosi krono Ruskega imperija«, »Žal mi je punce, ker samo tekmuje, ampak res Miss Universe ne bi smela dovoliti, da Rusija pošlje kogar koli na tekmovanje«, so nekateri izmed številnih komentarjev.