nov dan, nova razkritja

Princ Harry naslovil očitek o rasizmu

R.T.
9. 1. 2023, 08.55
Posodobljeno: 9. 1. 2023, 11.50
Deli članek:

Pranje umazanega perila britanske kraljeve družine v javnosti se nadaljuje.

Profimedia
Princ Harry

Princ Harry je v intervjuju za ITV britansko kraljevo družino obtožil, da po časopisni kolumni Jeremyja Clarksona ni stopila v bran njegovi ženi Meghan Markle.

Clarksonovo kolumno je prejšnji mesec objavil britanski tabloid The Sun. V njej je priljubljeni televizijski voditelj zapisal, da sanja o dnevu, ko bodo Meghan golo paradirali po ulicah vseh britanskih mest, množice pa bodo vzklikale »Sramota!« in jo obmetavale z iztrebki.

Kot je dejal vojvoda sussekški, je tišina britanske kraljeve družine oglušujoča. Pri tem je izpostavil nedavni škandal, ko je Susan Hussey, ki je bila tesna spremljevalka pokojne britanske kraljice Elizabete II., na sprejemu v Buckinghamski palači v Veliki Britaniji rojeno Ngozi Fulani spraševala o njenem pravem poreklu. Sprejem je organizirala kraljica soproga Camilla, Fulani pa se je pozneje pritožila, kako zelo jo je izmenjava besed prizadela.

Buckinghamska palača je hitro izdala izjavo, češ da so bile besede Hussey neprimerne in obžalovanja vredne. Organizirala je tudi srečanje med vpletenima, Hussey pa je na koncu odstopila.

Harry ji je sicer stopil v bran, češ da ni mislila nič slabega, a izpostavil dvojna merila britanske kraljeve družine.

Nekdo iz kraljeve družine

Dotaknil se je tudi intervjuja, ki ga je z njima leta 2021 opravila ameriška televizijska voditeljica Oprah Winfrey. Takrat sta dejala, da je člana britanske kraljeve družine zanimalo, kakšna bo polt njunega prvorojenca. Harry ni razkril, za koga je šlo, vendar pa te dni meni, da ni šlo za rasizem, ampak za »nezavedno pristranskost«.

Zanikal je tudi, da je člana britanske kraljeve družine obtožil rasizma – to naj bi mu pripisali britanski mediji.

Želi si ju nazaj

V intervjuju je nadalje dejal, da se princ William in njegova žena Kate Middleton praktično od začetka nista razumela z Meghan. Menda zato, ker jima je šlo preveč pozornosti. In čeprav je upal, da se bodo razumeli, sta se Meghan in Kate hitro znašli na nasprotnih bregovih.

Dodal je še, da ga starejši brat nikoli ni skušal odvrniti od poroke z Meghan, naj bi ga pa posvaril, da mu ne bo lahko. Kaj je s tem mislil, Harry ne ve. Ugiba, da je morda v mislih imel odziv britanskih medijev na ločeno ameriško igralko.

Vseeno pa si želi, da bi se nekega dne lahko pobotal z očetom, britanskim kraljem Karlom III., in bratom Williamom. Tudi tu glavnega krivca vidi v britanskih medijih, ki da jih skušajo spraviti narazen.

Trenutno ni v stikih z nobenim od njiju.