SVET ROKENROLA V ČRNINI

Umrl pevec Jerry Lee Lewis, znan tudi po škandalozni poroki s 13-letno sestrično

M. T. V., STA
28. 10. 2022, 20.01
Posodobljeno: 28. 10. 2022, 20.38
Deli članek:

V Memphisu je v 88. letu starosti umrl kontroverzni glasbenik, najbolj znan po klasični rock pesmi Great Balls of Fire, ki je še vedno eden najbolje prodajanih singlov vseh časov.

Profimedia
Jerry Lee Lewis

Zvezdnik, ki je bil znan po svetlih laseh, agresivnem igranju na klavir in neobičajnih odrskih nastopih, je umrl naravne smrti, je za AFP povedal njegov publicist.

Jerry se je rodil 29. septembra 1935 v Ferridayu v Louisiani, njegova starša sta zastavila družinsko kmetijo, da bi mu lahko kupila klavir. Odraščal je med poslušanjem countryja, bluesa in gospela, kariero pa je začel kot rockabilly pevec, torej z mešanico roka in countryja, njegovi hiti iz petdesetih let prejšnjega stoletja, kot so Great Balls of Fire, Breathless in Whole Lot of Shakin' Going On veljajo za najbolj ikonične rokovske pesmi, on pa za enega od 'očetov' rokenrola. Njegovi nastopi v živo so bili divji in polni energije. Po tipkah je udarjal z rokami in nogami, včasih je celo skočil na klavir, zaradi česar so mu nadeli vzdevek The Killer.

Njegova priljubljenost je nekoliko upadla, ko se je poročil s 13-letno sestrično Myro Gale Brown. Po tem škandalu v začetku 60. let ni imel velikega uspeha na lestvicah, izjema je bila priredba pesmi Raya Charlesa What'd I Say. Ob koncu 60. let se je posvetil country glasbi, kar je znova spodbudilo njegovo kariero. V tem žanru je ponovno zasedal vrhove lestvic s skladbami, kot so Another Place, Another Time, To Make Love Sweeter for You in There Must Be More to Love Than This. Lewis je v karieri, ki je trajala več kot sedem desetletij, posnel več kot 40 albumov. Prejel je štiri nagrade grammy, med njimi nagrado za življenjsko delo.

A prav toliko kot zaradi glasbe je bil znan tudi zaradi divjega zasebnega življenja. Poročen je bil kar sedemkrat, prvič že pri šestnajstih z Dorothy Barton, ločitev je sledila dvajset mesecev kasneje. Njegova druga žena je bila Jane Mitchum, s katero se je poročil, še predno je bila uradno potrjena ločitev od Dorothy. Z Jane je imel sinova Jerryja Leeja ml. in Ronnieja Guya. Tretja žena je bila že omenjena 13-letna sestrična Myra – tudi z njo se je poročil še pred uradno ločitvijo od Jane.

Profimedia
Jerry Lee se je leta 1957 poročil s 13-letno sestrično Myro, kar je skoraj uničilo njegovo kariero.

Tudi z Myro je dobil dva otroka, Steva in Phoebe, Myra pa je po dvanajstih letih vložila zahtevek za ločitev, kot vzrok pa navedla prešuštvo ter fizično in psihično nasilje. Njegova četrta žena Jaren Elizabeth Gunn Pate, s katero je imel hči Lori, se je utopila v prijateljevem bazenu. Peti zakon s Shawn Stephens je trajal dva meseca – do njene smrti. S šesto ženo Kerrie McCarver je bil poročen dobrih dvajset let, iz njega je sin Jerry Lee III. Sedmič se je poročil leta 2012 z Judith Brown.

Od šestih otrok sta dva umrla: Steve je pri treh utonil v bazenu, Jerry Lee ml. pa se je pri devetnajstih smrtno ponesrečil z avtom.

Jerry se je večino časa na sceni boril z odvisnostjo od alkohola, mamil in tablet proti bolečinam, zaradi tega je zaradi predrtega želodca leta 1981 skoraj umrl.
Marca 2019 je preživel blago kap, a je še naprej ustvarjal glasbo. »Ljubim glasbo. Sem glasbenik. Živim za glasbo,« je dejal v enem id intervjujev. »Tudi če ne pojem ali ustvarjam glasbe, jo poslušam, ves čas poslušam svojo glasbo, dan na dan, ker me pomirja in jo obožujem. Dobra je. Ni boljšega kot rokenrol!«

Javnosti se je nazadnje pokazal pred dobrim tednom, potem ko je bil sprejet v country glasbeno dvorano slavnih – zaradi gripe se ceremonije ni mogel udeležiti, je pa nagrado v njegovem imenu sprejel njegov dober prijatelj Kris Kristofferson in mu jo nato prinesel na dom in mu jo predal – in takrat je nastala ta njegova zadnja fotografija.