GROŽNJE

Nizozemski dvor v skrbeh, 18-letni prestolonaslednici grozi ugrabitev

M. T. V.
14. 10. 2022, 06.46
Posodobljeno: 14. 10. 2022, 06.56
Deli članek:

Povečana skrb za princeso Amalio, ki je morala zapustiti študentsko naselje in brez varnostnikov ne sme stopiti iz palače.

Profimedia
Nizozemska kraljeva družina: kralj, princesa Amalia, kraljica, princesi Ariane in Alexia

Komaj dober mesec nazaj je nizozemska princesa Amalia veselo pozirala ob vrnitvi na univerzo v Amsterdamu in vselitvi v študentski dom – kot čisto navadna študentka, zdaj pa so 18-letnico na vrat na nos obkrožili z varnostniki in jo preselili nazaj domov v Haag. Nizozemska varnostna služba je namreč med prisluškovanjem kriminalnim združbam prestregla njeno ime in zdaj se bojijo, da mafija načrtuje njeno ugrabitev (omenjen pa je bil tudi premier Mark Rutte). Zato je moralo dekle pod strog varnostni nadzor, nič več ne sme živeti med drugimi študenti na javnem kraju, niti se ne sme prosto gibati zunaj zidov palače.

»Zanjo žal ni študentskega življenja, kot ga imajo ostali,« je pred dnevi priznala njena mama, kraljica Maxima. Amalia sicer še obiskuje predavanja, študira politiko, psihologijo, pravo in ekonomijo. Njeni starši upajo, da številni varnostniki in vsa varnostna procedura okoli nje ne bodo preveč vplivali na njeno življenje in psiho. Zaenkrat se s situacijo hrabro spopada, pravi kraljica, kralj Willem-Alexander pa dodaja, da so to težki časi za vse, in upa, da so ukrepi le začasni in se bodo njihova življenja vrnila v (kraljevo) rutino. Kraljevi par ima še dve hčerki, princesi Alexio in Ariane.