Kultura premika Evropo

EU namenja 21 milijonov nepovratnih sredstev za umetnike in kulturnike

M. T. V./STA
14. 10. 2022, 06.13
Posodobljeno: 14. 10. 2022, 06.22
Deli članek:

Evropska komisija je pripravila nov ukrep za podporo mednarodni mobilnosti za umetnike in kulturne delavce, poimenovan Kultura premika Evropo (Culture Moves Europe), ter objavila prvi poziv za individualno mobilnost.

Pixabay
Nepovratna sredstva bo lahko koristilo približno 7000 umetnikov in kulturnih strokovnjakov.

Nov ukrep je vreden 21 milijonov evrov, s podporo programa Ustvarjalna Evropa ga bo do leta 2025 izvajal Goethe Institut. Zajema individualno mobilnost in gostovanja umetnikov, njegov začetek pa je predviden prihodnje leto. Do leta 2025 bo omogočil nepovratna sredstva umetnikom, kulturnim delavcem in organizacijam iz vseh kulturnih in ustvarjalnih sektorjev iz držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa - Kultura.

V ukrepu so zajeti glasba, literarno prevajanje, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje skupaj z modnim oblikovanjem, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti.

Kot so zapisali na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji, je program Kultura premika Evropo največja evropska shema mobilnosti za umetnike in kulturne strokovnjake iz držav programa Ustvarjalna Evropa ter sektorjev, ki jih zajema njegov sklop Kultura.

Nepovratna sredstva bodo približno 7000 umetnikom in kulturnim strokovnjakom omogočila bivanje v drugih državah EU, namenjena pa tudi za strokovni razvoj, krepitev mednarodnega sodelovanja in umetniško gostovanje.