»V šovu sem spoznal sebe in svojo strast«

Zmagovalec MasterChefa razkril, kako bo porabil denar

Nejc Simšič in Vesna Meško
20. 6. 2022, 20.20
Deli članek:

Slovenija je te dni dobila že osmega zmagovalca priljubljenega kuharskega šova MasterChef Slovenija. Luka Novak nam je zaupal nekaj podrobnosti o šovu in zmagi ter o svojih načrtih.

Promocijski material
Luka Novak želi po težko prigarani zmagi v MasterChefu Slovenija svoj stil kuhanja predstaviti širši Sloveniji.
RAZKRIL, KAKO BO PORABIL DENAR
Zmagovalec je poleg pokala in naziva masterchef Slovenije domov odnesel nagrado 50 tisoč evrov. »Moji načrti ostajajo enaki, kot so bili pred šovom. Sicer restavracije v tem trenutku ne nameravam odpirati, temveč bi se rad udeležil čim več dogodkov po Sloveniji, ki bodo pomagali povzdigniti slovensko kulinariko. Pri meni se vedno kuha, če ne na štedilniku, pa v moji glavi. In ta čas se dogovarjam, da bi vzel v najem prostor, kjer bi si naredil pripravljalnico. Tako bi namreč vse skupaj lažje potekalo. No, bomo videli, v katero smer se bo vse skupaj obrnilo.« 

Luka Novak, 29-letni diplomirani inženir tehnologije prometa, je tisti srečnež, ki se je skozi vrsto kuharskih izzivov prebil do finala in osvojil zmago v osmi sezoni šova MasterChef Slovenija.

Bil je direktor uspešnega družinskega podjetja, ki je pomahal v slovo perspektivnemu delu v pohištveni industriji in stopil za štedilnik slavne kuhinje MasterChef; tam je s svojimi jedmi ves čas navduševal in se tudi večkrat povzpel na balkon, na koncu pa je, tudi na svoje veliko presenečenje, slavil zmago.

Luka, kako je držati v roki slavni kipec? Kje je našel svoje mesto?
Kipec je kar težak, moram reči. Sem bil kar malo šokiran, ko sem ga prvič prijel v roke. (smeh) Občutek ponosa nase pa je neizmerljiv. Res sem vesel, da mi ga je uspelo prinesti domov. Za zdaj kipec še nima svojega mesta, a se pripravlja zanj prav poseben prostor – upam, da vam ga bom lahko kmalu pokazal.

Kaj vse se je spremenilo, odkar ste postali obraz MasterChefa?
Luka ostaja Luka, kakršen je bil prej: nasmejan, pozitivno naravnan in pripravljen na akcijo. Je pa tako, da kamorkoli greš, te večina ljudi pozna. Ampak človek se tudi tega navadi, tako da sem hkrati na to ponosen.

Boste ostali v kuharskih vodah, sledili srcu in strasti, ki vas je pripeljala pred kamere, ali vas vleče nazaj v družinsko podjetje, kjer ste zadnja leta želi uspehe?
Ostajam v kuharskih vodah. To je bil tudi namen moje udeležbe v šovu. Želim nadgrajevati znanje v kulinariki in ustvarjati odlične dogodke širom Slovenije. Torej se v tem trenutku ne nameravam vrniti v podjetje.

Promocijski material
Devetindvajsetletni Luka z Brezovice pri Ljubljani je ves čas verjel vase in na koncu osvojil zmago.

Če pobrskamo po spominih: kaj vam je bilo od vsega najtežje?

Zame je bilo najtežje, da smo bili toliko časa odmaknjeni od družbenega življenja in da sem bil konec koncev prepuščen samemu sebi. 

Če bi se lahko vrnili nazaj, ali bi kakšno odločitev ali dejanje danes izpeljali drugače?
Ne, vse bi naredil točno tako. In stojim za vsemi svojimi odločitvami.

Kaj vam bo, poleg zmage seveda, ostalo v najlepšem spominu?
To, da sem spoznal samega sebe in odlične ljudi, kot sta Maša in Evita. Prav tako lahko izpostavim Jureta. Nisem si mislil, da imamo toliko skupnega, in sem na to prav ponosen.

Vas je kuharsko tekmovanje kaj spremenilo oziroma kako je izkušnja MasterChefa vplivala na vas?
Ja, pred šovom sem imel problem s samozavestjo, zdaj pa je vsak dan manjši. MasterChef mi je dal ogromno v tem pogledu, da sem spoznal tudi samega sebe, kaj je res moja strast. Jaz pravim, da tisti, ki si želi v življenju uspeti, preprosto bo uspel, le vprašanje časa je, kdaj nastopi trenutek, ko si rečeš: »Ja, to je to, na ta vlak bom šel.«

Promocijski material
Luka v družbi Masterchef sodnikov.