Če imaš dovolj pod palcem

Zasebni otoki, koščki raja, ki jih imajo v lasti zvezdniki

M. V.
16. 6. 2022, 05.53
Deli članek:

Medtem ko se nekateri ukvarjamo s tem, kako drago nas bodo letos stale počitnice ob jadranski obali, drugi nimajo teh skrbi – sploh ne tisti, ki imajo v lasti kar kakšen otok. Govorimo seveda o zvezdnikih, ki so si kupili otoke, da lahko tam v miru in daleč od oči radovednežev preživljajo dopust.

YouTube
Gibsonov otok Mago je največji zasebni otok na jugozahodu Tihega oceana.

MEL GIBSON

Igralec je leta 2004 za 15 milijonov dolarjev kupil okoli 22 hektarjev velik otok Mago na otočju Fiji. Čeprav ima čudovite peščene obale, tropsko sadje in lasten koralni greben, otok ni kupil zaradi dopustovanja, ampak ga želi ohraniti v prvotnem divjem stanju. Na njem je vasica, v kateri živi okoli 60 ljudi – igralec jih je večino zaposlil, da vzdržujejo otok in skrbijo za njegovo govejo farmo. Otok je zaprt za zunanje obiskovalce.

BEYONCE IN JAY-Z

Jay-Z je leta 2010 Beyonce za 29. rojstni dan podaril otoček v vodah Floride, za katerega je odštel 20 milijonov dolarjev. Tri leta pozneje sta si omislila še tropski otoček v Bahamih za tri milijone dolarjev. Imeni obeh otokov skrivata pred javnostjo, saj ju želita le zase. To je menda edini način, da se na počitnicah izogneta trumam paparacev.

DAVID COPPERFIELD

Facebook
Luksuzno letovišče The Islands of Copperfield Bay na enajstih karibskih otočkih.

Iluzionist je od leta 2006 lastnik kar 11 karibskih otočkov v območju Musha Cay na Bahamih. Zanje je plačal okoli 50 milijonov dolarjev, še 30 pa jih je investiral, da je iz njih nastalo luksuzno letovišče The Islands of Copperfield Bay. Letovišče ima pet zasebnih vil (naenkrat lahko v njih biva le 12 ljudi), lastno letališče, okoli 40 zasebnih plaž, osebne postreščke, gledališče … Cena? Od 50 tisoč dolarjev na noč dalje.

JOHNNY DEPP

Profimedia
Karibski otok Johnnyja Deppa, na katerem se je poročil z Amber Heard.

Ko je na Bahamih snemal Pirate s Karibov, se je zaljubil v okoli 18 hektarjev velik otoček Little Hall's Pond Cay in ga kupil za 3,6 milijona dolarjev. Na njem je zgradil več počitniških hišic, med katerimi se vozi z avtomobilčki za golf, šest čudovitih plaž pa je poimenoval po ljubih osebah, tudi sinu Jacku in hčerki Lily-Rose. Del otoka je zavarovano naravno območje, na njem pa je našel hišnega ljubljenčka – legvana, ki ga je poimenoval Iggy. Na otoku se je poročil z Amber Heard – bo po sojenju zaradi slabih spominov otok prodal?

LEONARDO DICAPRIO

Že leta 2005 je kupil otok Blacadore Caye ob obali Belizeja, kjer je nameraval zgraditi luksuzno eko wellness letovišče in popolnoma obnoviti naravne danosti otoka (posaditi drevesa, obnoviti koralni greben …) – vse z ničnim ogljičnim odtisom, polovico otoka pa je želel nameniti raziskavam okolja in podnebja. A to se do danes še ni uresničilo zaradi protestov Belizejčanov in lokalnih ribičev.

GEORGE CLOONEY

Profimedia
Zakonca Clooney prebivata v dvorcu na otoku reke Temze v zaselku Sonning Eye.

Od leta 2014 je lastnik 1,6 hektarja velikega otočka Mill na reki Temzi v bližini Londona, na katerem je dvorec iz 17. stoletja. Z Amal sta ga seveda popolnoma obnovila, tako da ima zdaj tudi notranji bazen, steklenjak s citrusi in kinodvorano – to je namreč njun luksuzni dom na Otoku, kjer prirejata tudi svoje slavne zabave.

PAMELA ANDERSON

Zasebni otoček ob obali Dubaja je prsata lepotica dobila v dar od nekdanjega moža Tommyja Leeja. Najprej je nameravala na njem zgraditi ekološko letovišče, potem pa si je očitno premislila in otok uporablja kar sama.

RICKY MARTIN

Instagram
Ricky Martin lahko s partnerjem in otrokoma uživa na zasebnem otoku v bližini Ria de Janeira.

Latino pevec si je leta 2008 kupil čudovit tropski otok Ilha do Maia v bližini Ria de Janeira za 6,4 milijone dolarjev, da bi se tam lahko skril pred oboževalci in v miru užival na počitnicah. Na njem si je zgradil čudovito počitniško vilo v stilu portugalskega kolonializma.

STEVEN SPIELBERG

Režiser je lastnik dveh povezanih vulkanskih otočkov v bližini Madeire, ki ju je kupil, da bi tam užival čim dlje od Hollywooda. Otoka sta nenaseljena, tako da ju je res lahko opremil po svojih željah in zdaj tam z družino preživlja dopust. Tja se seveda pripeljejo s svojo orjaško luksuzno jahto.