Po 30 letih z Lovšinom

Dare Kaurič: Skozi leta pač začneš drugače razmišljati

Eva Jandl
14. 3. 2022, 21.35
Deli članek:

Vsestranski glasbenik Dare Kaurič je pravi mojster različnih glasbenih stilov. Če se ga nekateri spomnijo iz osemdesetih, ko je s punk skupino Kuzle buril Jugoslavijo z upornimi besedili, se drugi radi zavrtijo v ritmih zabavne in večno popularne glasbe skupine Kingston. Dare zdaj pripravlja novi album z naslovom Sanjski moški, prva skladba pa je duet s prvoborcem iz časa punka, Perom Lovšinom, priredba njegove 30 let stare skladbe.

Osebni arhiv
Dare Kaurič in Pero Lovšin se poznata že 30 let, a sta šele zdaj združila svoja glasova.

Prvič ste sodelovali s Perom Lovšinom, čeprav oba veljata za prvoborca slovenskega punka. Kako je nastala ideja o sodelovanju in zakaj ravno zdaj?

S Perom se sicer poznava še iz časa njegovega sodelovanja pri skupini Pankrti in mojega sodelovanja s skupino Kuzle. Takrat nisva nikoli prišla skupaj za kakšno sodelovanje niti ni nihče čutil potrebe po tem, a skozi leta začneš drugače razmišljati. Oba sva vedela, da bi bila to res dobra kombinacija, in zamislil sem si, da bi skupaj priredila pesem Greva, punca, v južne kraje. To bo tudi ena od skladb na mojem prihajajočem albumu. No, Perotu sem pokazal svoj novi angažma njegove pesmi, ki jo je leta 1992 zapel, ko je sodeloval v skupini Sokoli. Bil je navdušen. Zakaj ravno zdaj? Mislim, da je čas za pozitivne stvari, in izlet na morje je nekaj, kar bi nam vsem prijalo v teh trenutkih.

Ali s tem singlom napovedujete novi album? Naslov je Sanjski moški; lahko poveste, kaj bo rdeča nit albuma?

Izid sem načrtoval že lani, a se je iz znanih razlogov vse zamaknilo, zdaj načrtujem izdajo v maju. Delovni naslov albuma je Sanjski moški, a še nisem prepričan, ali bom ta naslov obdržal. Rdeča nit albuma je, da je od 18 skladb na njem kar 12 duetov – poleg Pera Lovšina še z Manouche, New Swing Quartetom, Martino Majerle, Zdenkom Cotićem, Tinkaro Kovač, če jih naštejem le nekaj. Gre za mineštro glasbenih stilov, ker delujem tako, da rad raziskujem nova področja v glasbi, in to mi je fino; najdem se denimo v nekem glasbenem stilu, ki ga sicer morda sploh ne bi prakticiral.

Osebni arhiv
Pravita, da je čas za pozitivne stvari, in izlet v južne kraje je vsekakor nekaj takega.

Vi ste res »multipraktik«, širše znani tudi po sodelovanju v skupini Kingston – kako pa so Kingstoni?

S Kingstoni se pripravljamo na poletne koncerte po dveletni suši in se jih zelo veselimo. Kar zadeva promocijo mojih skladb, pa upam, da najdem ekipo (ki jo že iščem), da bi naredil nekaj promocijskih koncertov za svoj novi album.

Ste bili v zadnjih dveh letih torej delavni?

Ne bom rekel, da je bila epidemija »fajn«, a je v tem času res nastalo kar nekaj avtorskih komadov, in to me je držalo pokonci ti dve leti. Zdaj moje delo počasi prihaja na plano in upam, da bodo skladba in album dosegli čim večji krog poslušalcev.