Civilna tožba

Bo moral princ Andrew dokazati, da se ni mogel znojiti?

R.T.
1. 1. 2022, 10.56
Posodobljeno: 1. 1. 2022, 11.06
Deli članek:

Leta 2019 je dejal, da se ni mogel potiti. Zdaj terjajo, da to dokaže.

Profimedia
Princ Andrew

Američanka Virginia Giuffre očita sinu britanske kraljice Elizabete II., da jo je pred 20 leti, ko je bila stara 17 let, večkrat spolno zlorabil, kar je on zanikal.

Princ Andrew je v intervjuju leta 2019, ki ga je dal za britanski BBC, dejal, da njena trditev, da se je znojil, ne drži, saj to zaradi njegovega zdravstvenega stanja ni bilo mogoče.

Njeni odvetniki zdaj zahtevajo dokaza, da se princ res ni mogel potiti, torej vsakršno zdravstveno potrdilo o anhidrozi oziroma hipohidrozi. Njegovi pravni zastopniki so medtem povedali, da princ zahtevi ugovarja, ker da gre za nadlegovanje in povpraševanje po zaupni dokumentacijo, ki je nepomembna. Dodali so še, da je princ Andrew preprosto nima.

Nima pristojnosti

Princ je pred dnevi izrazil željo, da bi njegovo tožnico zaslišali pod prisego – seveda v upanju, da bi primer romal na smetišče zgodovine.

Z zaslišanjem bi pokazali, da  v resnici živi v Avstraliji in ne v Koloradu v Združenih državah Amerike, kot trdi. Kar pomeni, da newyorško sodišče nima pristojnosti. V več kot milijon evrov vrednem domu v Perthu je živela že, ko je vložila civilno tožbo; v Združenih državah Amerike pa naj bi preživela manj kot dve leti, odkar se je leta 2002 preselila v Avstralijo.