Voditelja se že pospešeno pripravljata na turnejo

Veseljak spada med ljudi, ki čutijo domače korenine

N.S.
9. 6. 2021, 20.02
Deli članek:

Radio Veseljak spada med najbolj priljubljene in poslušane radijske postaje v Sloveniji in med Slovenci po svetu. Ker letos obeležuje 25. rojstni dan, saj so prvič pozdravili poslušalce leta 1996, ga bo radijska ekipa obeležila situaciji primerno, torej brez velikega koncertnega dogodka. Se pa odpravljajo na petdnevno turnejo po Sloveniji, kjer bodo med 6.00 in 18.00 v živo oddajali program.

Radio Veseljak
Nina Cestnik Pavlič in Žiga Deršek sta jutranja voditelja na Radiu Veseljak in bosta voditeljski par tudi na turneji po Sloveniji.

Pred turnejo, ki se bo začela 15. junija, smo poklepetali z nasmejanima voditeljema Nino Cestnik Pavlič in Žigo Derškom.

Se spomnita svojih začetkov na Radiu Veseljak?

Nina: Radijski začetki so v neizbrisnem spominu. Medijski svet me je od nekdaj mikal in v času študija sem se udeležila kar nekaj avdicij. Ko sem zasledila avdicijo na Radiu Veseljak, ki sem ga takrat tudi poslušala, saj je doma od nekdaj odmevala zgolj domača glasba, sem se je seveda brez oklevanja udeležila. To je bilo leta 2004. Takratnemu uredniku sem bila očitno všeč, a pot do samostojnega radijskega dela je bila dolga. Ogromno ur učenja, vaj, ki so se z vztrajnostjo obrestovale.

Žiga: Začelo se je z nekaterimi skupnimi vodenji programa z Ajdo Mlakar in Tonyjem Carterjem. Vesel sem, da se je to zgodilo s tako karakterno različnima osebama. Na Radio Veseljak sem prišel precej radijsko »naštudiran«, vendar sem kmalu ugotovil, da mi manjka pristnosti in sproščenosti. Bal sem se lastnih napak. Ko sem to razmišljanje opustil, sem se počutil bolje. Tudi z našo radijsko mamo Janjo, kot jo rad kličem, sva imela debato o tem, naj odložim pripravljen material, naj spoznam poslušalce, naj govorim po domače, tako kot čutim ... To res da človeku pristnost, in poslušalci so me sprejeli.

Vama je bila slovenska glasba že od nekdaj pri srcu ali sta jo posvojila z delom na radiu?

Nina: Jaz sem z delom na Radiu Veseljak začela iz ljubezni do slovenske glasbe, narodnozabavne kot tudi zabavne. In to se mi zdi tudi najbolj prav in pristno. Če te glasbe ne maraš ali ne poslušaš, po mojem mnenju ne delaš iskreno rad na Radiu Veseljak. Preprosta logika.

Žiga: Slovensko glasbo mi je približalo odraščanje na vasi, petje v zborih in vodenje kulturnih dogodkov. Naši Veseljaki vedo, da sem navdušen nad slovensko popevko, ki sta mi jo najbolj približala teta in stric med šolanjem na I. gimnaziji v Celju.

Kaj so največje kvalitete Veseljaka, ki bi jih izpostavila?

»Če se kdaj ne strinjava, je to največkrat, kaj iz osebnega življenja bi povedala v radijski eter. Kot sovoditelja in prijatelja si seveda poveva, kaj se nama dogaja v zasebnem življenju, kaj sva kateri dan počela, kje sva bila, kaj sva dobila. Kdaj želiva deliti v eter, kdaj pa tudi ne, in takrat sva na dveh polih,« sta v smehu še zaupala voditelja. 

Nina: Absolutno samo slovenska glasba. Smo edini radio v Sloveniji, ki stoodstotno podpira delo slovenskih glasbenikov. Radio, ki ne pozablja na naše korenine, na naše običaje in dosežke prednikov, ki so pomembni koraki do vsega tega, kar smo in imamo danes.

Žiga: Radio Veseljak je pripadnost, je mir, je ljubezen, sočutje, iskrenost, preprostost in udobje. Vse to doživiš, če mu daš priložnost ... in potem s tabo ostane, saj se nanj preprosto navadiš.

Kako se razumeta z ekipo, s kom sta si najbliže?

Nina: Sem ena tistih, ki je najdlje del Veseljakove ekipe. Kar nekaj voditeljev je medtem že odšlo in prišlo. In vedno mi je bilo žal za tiste, ki so odšli. Novih ljudi, ki čutijo ljubezen do tovrstnega dela, pa se vedno zelo razveselim. To je moja druga družina, ki me zelo dobro pozna. Z vsemi sem si blizu, in če me vprašate ..., nobenega ne zamenjam, in upam, da še dolgo ostane tako. Krasni sodelavci smo.

Žiga: Super se razumemo. Čeprav nas je dokaj malo, smo zaradi tega toliko bolj povezani. Vem, da se lahko nanje zanesem, se od vsakega kaj novega naučim. Situacija pa je trenutno takšna, da sem si najbliže z Nino Cestnik Pavlič. Z njo namreč že tretje leto vodim jutranji program ob ponedeljkih in četrtkih.

Kako se pripravljata na turnejo? Kaj vse se bo tam dogajalo?

Nina: Trenutno obveščam številne glasbenike, da Radio Veseljak praznuje 25 let. Ob tem seveda padajo njihove čestitke, ki jih bomo ponesli prek radijskih valov do svojih poslušalcev. Z ekipo pripravljamo program na terenu, ki bo izjemno pester. Obenem pa je treba poskrbeti za garderobo ... dekleta rabimo nove »kiklce«. (smeh)

Žiga: Končno gremo na teren, med ljudi! Tam se počutimo doma ... Bled, Novo mesto, Kranj, Slovenj Gradec, Celje ... To so mesta, kamor prinašamo slovensko glasbo s številnimi ansambli. Sploh pa smo veseli, da se bo to zgodilo ravno v letu, ko ne praznuje samo naš Veseljak, ampak tudi naša domovina, zato bo praznovanje še toliko bolj posebno!