Tvegan manever

Štiri dni pred prvo tekmo bodo cepili celotno reprezentanco

G.G.
9. 6. 2021, 20.30
Posodobljeno: 9. 6. 2021, 21.13
Deli članek:

V španski nogometni reprezentanci sta bila dva igralca pozitivna na koronavirus le nekaj dni pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu.

Profimedia
Zaradi karantene za celotno člansko reprezentanco, je včeraj zadnjo prijateljsko tekmo proti Litvi odigrala kar reprezentanca do 21 let.

Po kapetanu Sergiu Busquetsu so včeraj koronavirus na testiranju zaznali tudi pri obrambnem igralcu Diegu Llorenteju. Oba sta sicer brez simptomov, toda morata v karanteno, zaradi česar se porajajo težave v taboru enih od favoritov za naslov evropskega prvaka.

Španska zdravstvena ministrica Carolina Darias je presenetila z današnjo odločitvijo. Le štiri dni pred pred ponedeljkovo tekmo proti Švedski nameravajo cepiti celotno reprezentanco. S tem tvegajo, da se nekaterim igralcem začasno poslabša zdravstveno stanje zaradi stranskih učinkov po cepljenju. Vsak dan treninga ali počitek pred tekmo pa je pomemben. Po drugi strani je znano, da se začne zaščita vzpostavljati od 10 do 14 dni po prvem odmerku. Pa še to le delna, saj sta pri večini cepiv potrebna dva odmerka. To pomeni, da bodo v času skupinskega dela prvenstva španski igralci praktično kot necepljeni in še vedno v nevarnosti, da se okužijo s koronavirusom.

Po poročanju časnika El Pais bodo nogometaše cepili s cepivom družbe Pfizer, kar pomeni, da bodo drugi odmerek prejeli 30. ali 31. junija, dva ali tri dni pred četrtfinalom. Če se bodo tja sploh uvrstili.