MULTIPRAKTIK

Urška Kosec: Svet se je postavil na glavo!

Eva Jandl
1. 2. 2021, 20.51
Deli članek:

To bi gotovo lahko rekli za umetnico Urško Kosec: je pevka, glasbenica, tekstopiska, učiteljica, lektorica, in kadar ji ostane kaj časa, še slikarka.

Osebni arhiv
Poučuje priseljence iz daljnih in bližnjih dežel, po poklicu je lektorica.

Vsestranska umetnica Urška Kosec, ki se predstavlja z umetniškim imenom Rina, je najnovejšo pesem poimenovala Povsod doma. »To je besedna zveza, ki jo v teh časih dojemamo drugače. Središče našega življenja so postali dnevne sobe in izleti v naravo,« pravi slovenistka po izobrazbi, lektorica po poklicu. Je tekstopiska, sama piše svoje pesmi, glasbenica ter poleg tega še učiteljica, in če ji slučajno ostane še kaj časa, tudi slikarka. Najnovejšo pesem je posnela poleti v Zagrebu, kljub težkim razmeram, skupaj z zagrebškim producentom Svenom Gleđo. »Čeprav nas ločujejo številne fizične prepreke, s skladbo tako kot mnogi ustvarjalci med nami dokazujeva, da povezanost vsaj v ustvarjanju ostaja živa,« pravi Rina, ki je tudi velika raziskovalka bližnjih in oddaljenih krajev ter njihovih kultur. »Zelo me zanimajo tuje kulture, zato se rada povezujem z vsem, kar ni slovensko. Rada spoznavam življenja ljudi preostalih kultur.« Ukvarja se namreč tudi s poučevanjem priseljencev iz bližnjih in daljnih dežel. »Seznanjajo me s svojim pogledom na Slovenijo in svet,« je skromna učiteljica in ljubiteljica slovenske besede.

Jadran Rusjan
Na festivalu je vzbujala pozornost s svojo pričesko.

Svet se je postavil na glavo

Njeno prvo umetniško ime je bilo Rina K, kasneje pa ga je spremenila le v Rina. Glasbeno je aktivna okoli osem let, do zdaj se je dvakrat predstavila na festivalih. Leta 2016 se je udeležila festivala Melodije morja in sonca in s skladbo Življenje je prestiž hitro zakorakala na glasbene lestvice. Leta 2019 je ponovno zapela na festivalu, napisala je pesem o svetu, ki se je postavil na glavo. »To se je žal res zgodilo,« pravi v smehu.

osebni arhiv
Ne le glasba, zanima jo tudi slikarstvo.