VITALNA

»Delo me predvsem ohranja delavno, to je bistvo vsega«

Eva Jandl
7. 6. 2020, 21.00
Deli članek:

Gledališki in filmski igralki Marijani Brecelj leta ne pridejo do živega, razkrila nam je, kaj jo ohranja mladostno in zakaj je ni strah novega virusa, čeprav spada v rizično skupino ljudi.

Miro Majcen
Marijana pravi, da mora biti človek aktiven in koristen, ostalo pa po zdravi pameti.

Igralka Marijana Brecelj (73) je te dni še doma, čeprav se serija Najini mostovi, kjer ima vlogo zdravnice, spet snema; deli, v katerih nastopa Marijana, namreč še niso prišli na vrsto. Vesela je, da se prvič v življenju prav nikamor ne mudi, kar je ugotovila, ko je zaradi karantene prenehala snemati in je ostala doma. Že pred desetimi leti se je upokojila, a je zelo aktivna in ji vlog nikakor ne zmanjka. Kaj jo ohranja mladostno? »Delo me predvsem ohranja delavno, to je bistvo vsega ostalega. Vsaka vloga ti več ali manj mora zlesti pod kožo, če hočeš, da ti gledalci verjamejo. V gledališču je to zadnja čase vloga v predstavi Najstarejša obrt, na televiziji pa vloga Marije v Reki ljubezni.« Sicer pravi, da gre njeno vitalnost pripisati kar genom, in ne toliko kakšni posebni prehrani, gibanju ali življenjskemu načelu. »Mislim, da imam nekaj tega že v genih, nekaj pa mi seveda daje delo; to, da je človek aktiven, koristen, je bistvo – ostalo pa po zdravi pameti.«

»NI ME STRAH!«

Marijana dodaja, da zelo veliko kuha, hodi in kolesari ter z velikim optimizmom upa, da bo vse minilo kmalu, brez brazgotin. Čeprav zaradi svoje starosti spada v rizično skupino, v kolikor bi se okužila s koronavirusom, ne ostaja doma. »Ta situacija človeka utesnjuje, vse preveč nam grozijo, kaj vse lahko še pride; ni ne prijetno ne kreativno. Seveda sem že šla ven, mesto je malo bolj prazno, a ni izpraznjeno. Ljudje se vračajo, ne nazadnje smo ustvarjeni za to, da se družimo. In ni me strah, bomo pač malo bolj narazen in čistih rok!« energično zaključi igralka.