KRIV JE ARSEN DEDIĆ

Po poslovilni turneji so se znova vrnili na odre

E.J.
29. 8. 2019, 20.50
Deli članek:

Najstarejši član Novih fosilov nam je izdal, kdo si je izmislil ime skupine in zakaj se vračajo na koncertne odre, čeprav so že imeli poslovilno turnejo.

Revija Zvezde
Že 50 let ustvarjajo hite in zabavajo na odrih ter se ne nameravajo ustaviti. Danes so Novi fosili trojica: Sanja Doležal, Marinko Colnago in Vladimir Kočiš - Zec.

Moški del legendarne skupine Novi fosili, Marinko Colnago in Vladimir Kočiš - Zec, sta obiskala Radio Aktual, da sta napovedala kar dvojni koncert, saj bodo Novi fosili skupaj z Vladom Kalemberjem in Srebrnimi krili nastopili v ljubljanskih Križankah že 11. septembra. »Sanja danes žal ni mogla priti, saj je imela družinske obveznosti, obiskala je svojo mamo,« je povedal Marinko, Zec pa se je nasmehnil ob vprašanju, zakaj so se znova vrnili na odre – pred tremi leti so namreč že imeli svojo poslovilno turnejo. »Na primer ameriška skupine The Eagles je imela vsaj pet poslovilnih turnej. Ta ljubezen med občinstvom in glasbenikom je osnovni motiv, zaradi katerega lahko delamo,« je dejal Zec, Marinko, ki ima že 77 let, pa je dodal: »Mislili smo, da nas ima občinstvo dovolj, a nas nima, še nas želijo poslušati.«

Radio Aktual
Marinko Colnago in Vladimir Kočiš - Zec sta obiskala Radio Aktual in napovedala, da bodo Novi fosili v Križankah zaigrali skupaj z Vladom Kalemberjem in Srebrnimi krili.

ZGODILO SE JE V »JUNFERICI«

Na koncertu dveh legendarnih skupin boste lahko slišali hite obeh skupin, ki se jih morda spomnite tudi iz otroštva. Skupina Novi fosili letos namreč praznuje 50. obletnico in Marinko, ki je del skupine od vsega začetka, nam je zaupal, kako so prišli do imena Novi fosili. »Takrat sem imel 27 let in osnovali smo skupino, v kateri so bili nekateri tudi starejši. Bili smo v kultni slaščičarni 'Junferica' v Zagrebu, kjer smo se zbirali umetniki. Izbrali smo ime Fosili, nekdo od strani pa je sarkastično pripomnil, naj bomo Novi fosili, da se bodo potem vsi spraševali, kdo so novi in kdo stari. To je bil pokojni Arsen Dedić in ime se je prijelo,« se je smejal Marinko, ki je v skupini že polnih 50 let. »Nastopal bom, dokler bom lahko kreativen,« je še povedal.