KRALJEVI DVOR

Ameriška pevka noče postati častna dama

Sonči Nered Čebašek
7. 1. 2019, 17.30
Deli članek:

Viteška odlikovanja britanskega imperija, ki jih zaslužnim na različnih področjih ustvarjanja podeljuje kraljica Elizabeta II., že desetletja vejajo za najbolj zaželeno in ugledno priznanje.

Profimedia
Ariana je viteško odlikovanje zelo vljudno odklonila.

Večinoma odlikovanja prejmejo državljani Združenega kraljestva, včasih pa tudi tujci, ki imajo zasluge za njegovo dobrobit. Med potencialnimi vitezi se tako redno znajdejo tudi pevci in igralci britanskih korenin, zdaj pa je v javnost pricurljala informacija, da je kraljica tokrat želela odlikovati tudi petindvajsetletno ameriško pevko Ariano Grande.

Zasluge

Priljubljena pevka je namreč takoj po terorističnem napadu v Manchestru leta 2017, v katerem je tragično preminilo 22 ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih, organizirala dobrodelni koncert Ljubim Manchester, na katerem so zbirali denar za pomoč žrtvam napada. Ariana je bila ob priznanju, ki ji ga je namenila kraljica, sicer zelo počaščena, a ga je vljudno zavrnila. Vir, ki je zvezdnici blizu, je pojasnil, da je Ariana iskreno dobrodelna in izjemno čustvena oseba in jo je bilo strah, da bi si njen sprejem viteškega reda morda kdo razlagal, kot da s svojci tragedije ne sočustvuje, temveč se želi z grozljivim napadom celo okoristiti.

Ni edina

Ariana Grande pa ni edina, ki je viteško odlikovanje zavrnila. Iz različnih razlogov so to že pred njo med drugimi storili glasbenik David Bowie, pisatelj Aldous Huxley, režiser Danny Boyle in igralka Vanessa Redgrave, medtem ko se z odlikovanjem ponosno ponašajo pevka Kylie Minogue, igralka Angelina Jolie, igralec Rowan Atkinson, nogometaš David Beckham, beatla Paul McCartney in Ringo Starr ter pevec Rod Stewart.

Profimedia
Vitezov že davno ni več, a kraljica viteška odlikovanja podeljuje vsako leto.

Zanimivo je, da so zavrnitve prestižnega odlikovanja znane že iz zgodovine izpred stoletij, iz viktorijanskih časov, ko so še obstajali pravi vitezi, ki so v oklepih jezdili po Otoku. Naslov je namreč prejemnikom prinašal višje obdavčitve, pa tudi obveznosti, med katere je na primer spadalo prispevanje konjev za kraljevo vojsko.