KRALJEVI DVOR

Pred poroko princesa stopila na barikade

Sonči Nered-Čebešek
11. 9. 2018, 07.15
Deli članek:

Princesa Eugenie je v zadnjih letih veljala za največjo aktivistko britanske kraljeve družine, odkar se je spomladi zaročila, pa je povsem potihnila.

Profimedia
Princesa Eugenie

V borbi za odpravo sodobnega suženjstva je bila zdaj osemindvajsetletna princesa občasno celo tako glasna, da jo je bilo treba prav miriti. Ker se več mesecev na temo suženjstva in predvsem zaščite žensk ni nič oglasila, je prevladalo mnenje, da ji gredo zdaj po glavi očitno samo zabavne stvari in da je njeno edino opravilo priprava na poroko. In v resnici je kazalo tako …

Pisano poletje

Kmalu po zaroki so se v medijih začele pojavljati fotografije princese s prijateljicami na raznih družabnih dogodkih ali pa s partnerjem Jackom Brooksbankom, kako se ob odhodu iz restavracij držita za roko … Nato sta bila ujeta kot gosta na imenitni poroki njunega skupnega prijatelja Charlieja van Straubenzeeja z Daisy Jenks, na kateri sta bila med drugimi pomembneži tudi princ Harry in Meghan. Avgusta pa so se v medijih vrstile počitniške fotografije zaročencev z različnih koncev sveta.

Profimedia
Eugenie z zaročencem Jackom in mamo Fergie.

»Do poroke se Eugenie gotovo ne bo več izpostavljala kot zaščitnica izkoriščanih, vprašanje je sploh, če ji bo še kdaj mar za tiste, za katere se je nekdaj tako zelo zavzemala,« so bile ugotovitve.

Na polno!

Z začetkom septembra pa je Eugenie prepričljivo krenila na stara pota. Obiskala je več varnih hiš, kjer je nagovorila varovanke in varovance, ter o svojih načrtih za boj proti sodobnemu suženjstvu spregovorila v obširnem intervjuju. Poudarila je, da so po vsem svetu milijoni odraslih in otrok prisiljeni v suženjstvo, le da so oblike skrivanja te vrste izkoriščanja vse bolj prikrite, in da je treba narediti vse, da se jih odkrije. Izkoristila pa je tudi priložnost, da se je zahvalila svoji materi in zaročencu za brezpogojno podporo, ki ji jo v njenem boju proti izkoriščanju dajeta.