špela čadež

O nagradah oskar bo odločala tudi Slovenka

T.P./Novice Svet24
28. 6. 2018, 21.20
Deli članek:

Akademija za filmsko umetnost in znanost, organizacija, ki podeljuje prestižno nagrado oskar, je slovensko režiserko in animatorko Špelo Čadež povabila med svoje vrste.

Slovenski filmski center
O oskarjih bo po novem odločala tudi slovenska režiserka in animatorka.

Akademija je v zadnjih nekaj letih naredila velike korake, da bi postala bolj vključujoča organizacija. Leta 2016 si je zadala, da bo do leta 2020 podvojila število žensk in raznolikih članov organizacije.

Čadeževa je ena izmed najbolj produktivnih in mednarodno uspešnih slovenskih filmskih avtoric. Za svoje delo je prejela že več kot 100 mednarodnih in domačih nagrad ter nominacij. Med drugim štiri vesne, Župančičevo nagrado, glavne nagrade na festivalu animiranega filma Animafest v Zagrebu, festivalu animiranega in dokumentarnega filma DOK Leipzig, filmskem festivalu v Valladolidu in tako naprej.

Na mednarodnem festivalu kratkega filma v francoskem Clermont-Ferrandu si je leta 2016 prislužila izjemno mednarodno prepoznavnost. V svojem desetletnem opusu je mednarodne festivalske žirije kot tudi svetovna občinstva prepričala zlasti s filmoma Boles (2013) in nepozabno Nočno ptico (2016).