Težki trenutki

Osramočena žena spolnega predatorja prvič spregovorila

T.L.
11. 5. 2018, 15.55
Posodobljeno: 12. 5. 2018, 09.48
Deli članek:

"Ne želim, da me drugi vidijo kot žrtev, zato ker ne mislim, da sem. Sem ženska v usra** situaciji, ampak nisem edina," pravi kmalu nekdanja žena Harveya Weinsteina.

Profimedia
Winstein s soprogo Georgino Chapman

Po razkritjih o spolnem nadlegovanju, izsiljevanju in posilstvih, ki si jih je posluževal v Hollywoodu vsemogočni Harvey Weinstein, je svet nekoliko pozabil, kako dogajanje sprejemajo njegovi bližnji. Harvey je poleg vsega, kar je prizadejal ženskam, ki so izkušnje z vplivnim producentom izpovedale medijem ali organom pregona, namreč tudi očka sedemletne deklice in petletnega dečka.

Weinstain je s početjem nadaljeval tudi po poroki: deset let je (bila) Georgina Chapman njegova žena. Ko se je začela valiti snežna kepa razkritij in izpovedi žensk, je javnost s prstom pokazala tudi na Georgino. Nekateri so bil namreč prepričani, da je žena morala vedeti ali vsaj slutiti, kaj počne njen mož. Našli so se tudi drugi, ki so prepričani, da o moževem početju ni vedela nič.

Na strani modne oblikovalke Georgine je tudi Anna Wintour, večna urednica modne revije Vogue, ki je že vrsto let Georginina prijateljica. Harveyevo početje je bilo uničujočo tudi za posel Georgine, ki je bila kot solastnica modne znamke Marchesa po izbruhu afere "izgnana" s prestižnih zvezdniških prireditev - zvezde namreč iz protesta njenih kreacij niso več želel nositi na rdeči preprogi. Zdaj je Wintourjeva izrabila svoj vpliv in uvodnik v reviji posvetila Georgini. Poleg tega pa je Georgina prekinila svoj molk in za revijo dala prvi intervju po izbruhu afere, v katerem je spregovorila, kaj se je v zadnjih mesecih dogajalo z njo. 

Povedala je, da o moževem početju ni vedela nič, da zaradi škandala, ki je izbruhnil, pet mesecev ni zapustila hiše, saj se ji ni zdelo "spodobno", da bi ob vsem, kar so doživljale ženske, "paradirala" po družabnih dogodkih. V hiši, ki jo je leto dni pred poroko kupil Weinstein, z izjemo slike s posvetilom njemu in ki jo je dobil za darilo, ni sledu, da je nekoč hollywoodski mogul tu živel običajno družinsko življenj. Po izbruhu afere sta se zakonca razšla, kmalu bosta tudi uradno ločena, Weinstein pa je družinsko hišo prodal, tako da se bo Georgina kmalu selila.

Profimedia
Georgina Champan.

Zaradi škandala in dogodkov, ki so se zgodili v zadnjih mesecih, Georgina obiskuje terapevta. "Sprva nisem mogla, ker sem bila preveč šokirana. In čutila sem, da si tega nisem zaslužila. Nato sem uvidela: to se je zgodilo. Moram to sprejeti. Moram se premakniti naprej," je povedala oblikovalka o težkih trenutkih.

"Del mene je bil - očitno - zelo naiven. Zdaj v enem trenutku občutim bes, nato postanem zmedena in nato imam trenutke, ko sploh ne morem verjeti, kaj se dogaja. Potem imam trenutke, ko jočem zaradi otrok. Kakšno življenje bosta imela?" je o čustvenem bremenu povedala Georgina. "Kaj jima bodo govorili drugi? Rada imata svojega očeta, rada ga imata," je potožila solzna Georgina, ko je beseda nanesla na dva otroka, ki ju ima s producentom.

Ne glede na vse, kar se dogaja, pa Georgina ne želi biti žrtev. Poudarja, da možje vsak dan izdajo žene, ko se izkaže, da niso to, za kar se predstavljajo. "Ne želim, da me drugi vidijo kot žrtev, zato ker ne mislim, da sem. Sem ženska v usra** situaciji, ampak nisem edina.