Zvesti prijatelji

Decembra je njegovo življenje obogatil Art

Teja Pelko/Novice Svet24
1. 2. 2018, 06.30
Deli članek:

Igralec, ki je v priljubljeni seriji Usodno vino upodobil Vasjo, delavca v vinarstvu Dolinar, je velik ljubitelj živali.

Osebni arhiv
Jure in Barbara imata z Artom polne roke dela, ki pa ga z veseljem opravljata.

V otroštvu je imel morskega prašička, želve, nimfo in ribe, v času osnovne šole pa dva psa – najprej škotskega ovčarja Arnija, pozneje pa yorkshirskega terierja Arčija.

Art Juretu in Barbari jemlje ves prosti čas, včasih pa ju tudi popolnoma izmuči.

Nedavno pa sta se z dekletom Barbaro Kramar odločila za nakup irskega setra. Za to pasmo sta se odločila, ker so jima všeč ptičarji. Izbirala sta med weimarancem in irskim setrom in se po podrobni proučitvi obeh pasem na koncu odločila, da jima najbolj ustreza seter, predvsem zaradi daljše dlake in značaja.

Na svojega psička sta morala čakati kar nekaj mesecev, saj v Sloveniji ni veliko psarn z irskimi setri, ki bi imele vedno na voljo mladičke. Dočakala sta ga konec lanskega leta. Mladiček je v njun dom vstopil na začetku decembra, potem ko sta ga vse od četrtega dne skotitve obiskovala pri vzrediteljici Špeli Likosar Sušnik.

RUBINUS VERUS D'ARTAGNAN

IMEL BI MALO KMETIJO

Jure ima zelo rad živali. Če bi bil brez omejitev, bi imel malo kmetijo oziroma ranč s kozo, kokoško, konjem, kravo, ovco in še kakšno živaljo.

Ljubljenčka sta poimenovala Art. »Pri pasmah z rodovnikom veljajo posebna pravila poimenovanja. Da bi imel vzreditelj natančen pregled nad svojimi psi, ima vsak mladiček najprej ime svoje psarne, nato pa ime po črki abecede. Mladički prvega legla imajo tako začetek imena na A, naslednje leglo na B in tako naprej. Art pripada leglu D, zato je njegovo polno ime Rubinus Verus D'artagnan. Poleg tega, da je bil D'artagnan eden izmed mušketirjev (že sama beseda predstavlja pogum in ponos), nama je kratica Art všeč, ker pomeni umetnost,« je izbiro imena pojasnil Jure.

POJEDEL BOMBONE SKUPAJ Z OVITKI

Art jima jemlje ves prosti čas, včasih pa ju tudi popolnoma izmuči. »Želiva si lepo vzgojenega psa, kar pomeni veliko učenja, potrpežljivosti in napora. Prostega časa praktično ni. Kadar nisva v službah, se ukvarjava z njim. Včasih sva ob koncu dneva res povsem izmučena. Dvakrat na teden hodiva tudi v pasjo šolo in mu gre odlično. Inteligenten pes je, zelo dojemljiv in hitro se uči. A ker je še mladiček, se hitro zgodi, da pozabi, kar sva ga učila, in nič ne uboga,« je razkril Kopušar.

Kot vsi mladički je tudi Art zelo radoveden, očitno pa je tudi velik sladkosned. »Bila sva v službah, Art pa doma in je nekako ušel iz ograde. Našel je posodo s kakšnimi petnajstimi bomboni, zavitimi v zlate papirčke, in vse pojedel. Naslednje tri dni je imel zlat kakec,« nam je eno od anekdot zaupal Jure.

osebni arhiv
Art je zelo radoživ mladiček.