Odločitev

Dopolnil je 4 leta, priimka pa še nima

snč
25. 7. 2017, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Septembra bo princ George, ki je v soboto praznoval četrti rojstni dan, uradno postal šolar in do takrat se bo morala britanska monarhija verjetno izjasniti, kako se fantič pravzaprav piše.

Profimedia
Ob četrtem rojstnem dnevu je princ George dobil nov uradni portret.

Za zdaj ime tretjega v vrsti za britansko krono ostaja to, ki ga je dobil ob rojstvu: George Alexander Louis Cambriški.

A šolski registri bodo zahtevali natančnejšo opredelitev. Možnosti, kateri priimek bo princ nosil, pa je zaradi cele znanosti, ki jo je britanska monarhija naredila okoli svojega poimenovanja, več.

ZAPLETENO

Splošno poimenovanje članov britanske kraljeve družine je dinastija Windsor. A ta priimek nosijo šele od leta 1917, ko ga je z dekretom razglasil kralj Jurij V. Poreklo družine namreč izvira iz saške dinastije Wettin, a ker je bilo v tistih časih na otoku izredno protinemško ozračje, je bilo korenine dobro malce zakriti. Preimenovanje kraljeve družine v Windsor je zvenelo tudi razumljivo, saj je simbol britanstva prav windsorski grad.

Profimedia
Mali George je tretji v vrsti za britansko krono – za dedkom in očetom.

VEČ MOŽNOSTI

Ko se je leta kasneje Elizabeta poročila s Philipom (njegov rodbinski naziv je bil Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg), se je zdeva še bolj zapletla. Ženinov priimek Mountbatten Britancem nikakor ni bil po volji, saj je le prevod nemškega Battenberg.

Leta 1960 je kraljica sklenila, da zmedi naredi konec in sprejela odlok, po katerem se kraljeva hiša še vedno imenuje Windsor, a obenem naj bi se vsi njeni moški potomci, ki ne bodo imeli pravice do naziva njegovo visočanstvo, pisali Mountbatten-Windsor.

William in Kate, Georgova starša, sicer uporabljata priimek Windsor, a poznavalci razmer na dvoru pravijo, da bi iz spoštovanja do pradedka, princa Philipa, George kaj lahko nosil priimek Mountbatten. Verjetnost, da bi dobil oba priimka, pa je menda zelo majhna.

Zanimivo pa je, da nobenega priimka ne uporablja niti kraljica, podpiše se le: Elizabetha R. – (R kot reigne oziroma kraljica).