Srednjeveški dan

Suhokranjci so kolo časa zavrteli v srednji vek

Rok Nose, Dolenjski list
25. 7. 2017, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Suhi krajini radi povejo, da čas pri njih teče drugače, včasih celo nazaj.

Rok Nose
Slovaška skupina Trnavska kampania je s svojimi predstavami nasmejala in navdušila številne obiskovalce.

To ni nujno slabo, kar dokazuje dobro obiskan 19. srednjeveški dan. Med grajskimi zidovi mogočnega žužemberškega gradu in na trgu pred njim so se sprehajale grajske gospodične in grajska gospoda, bojevali so se vitezi, odmevala je srednjeveška in renesančna glasba, na srednjeveški tržnici so trgovali, skratka bilo je sila pesto.

Turistično društvo Žužemberk je ponovno poskušalo predstaviti in poustvariti življenje v starodavnih časih, obenem pa so želeli poudariti tudi pomembnost kraja v tistem času. »Žužemberk je dobil trške pravice že v 14. stoletju. S tem je dobil pravico prirejanja sejmov in tudi svojo samoupravo. Bil je izjemno pomemben trg oz. kraj na območju Suhe krajine, saj je imel sodstvo in vse funkcije, ki so jih imela mesta. Vendar zaradi svoje lege mestnih pravic ni nikoli dobil,« pravi predsednik suhokranjskega turističnega društva Vlado Kostevc.

Prvi srednjeveški dan je društvo, ki skrbi, da življenje v gradu ne zamre niti med letom, pripravilo v prvem letu obstoja občine in z njim zaznamovalo 600-letnico prve znane pisne omembe Žužemberka kot trga leta 1399.

Na letošnjih srednjeveških dnevih so se predstavile številne viteške skupine iz Slovenije, Hrvaške in Slovaške, skupaj je v programu nastopilo več kot 300 nastopajočih. »To je trenutno največji takšen dogodek v Sloveniji,« je dejal Kostevc.

Prireditelji tudi letos niso pozabili na najmlajše, ki so imeli v gradu celo svoj otroški kotiček, nekoliko starejši pa so sami ali v spremstvu odraslih obiskali grajskega pisarja, kovali srednjeveški denar, pokukali v temnico, najbolj pogumni so se povzpeli tudi na razgledni stolp, od koder je izjemen pogled na dolino reke Krke. Od tam se je lepo videlo tudi na lokostrelski turnir, ki so ga pripravili v jarku pred gradom, prav posebno doživetje pa so bili nastopi slovaške viteške skupine Trnavska kampania, ki je pripravila tudi atraktivno zaključno točko dvobojevanja.

Rok Nose
V grajskem jarku je potekal zanimiv lokostrelski turnir.