Karin Sabadin

Zgodnja vstajanja so ji spremenila bioritem

Alesh Maatko
25. 7. 2017, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Primorka Karin Sabadin zadnje desetletje kot voditeljica in redaktorica oblikuje koprski del oddaje Dobro jutro. Karin rada dela pri oddajah, ki potekajo v živo, v prostem času pa se najraje odpravi v naravo.

Žiga Culiberg
Karin Sabadin pravi, da se v desetih letih zgodnjih jutranjih vstajanj spremeni tudi način življenja.

Tik preden se je odpravila na zaslužen oddih, si je z veseljem vzela čas tudi za vas, dragi bralci.

Karin, če primerjava začetke in današnja jutranja televizijska snidenja, katere so bistvene razlike?
Dobro jutro se je medtem razpotegnilo v Dober dan, posebno veselje je bilo napisati scenarij za enourno oddajo, ki je ob torkih na sporedu iz koprskega studia in ki deluje kot samostojna celota. Vsak teden znova jo skrbno dopolnjujemo z vsebinami, ki so povezane in dišijo po morju ter primorski regiji. Četrtek ponuja drugačne izzive, teme so resnejše, vodenje in urejanje zahtevata drugačno pripravo, vse skupaj pa se spoji šele ob stiku z vsemi sodelavci, ki so za kamerami, v režiji, na terenu ... Organizacijsko je oddaja še večji izziv, a hkrati ponuja več izraznih možnosti. Smo izjemno veseli, da lahko oblikujemo primorsko okno v »svet« (dvakrat na teden). 

Katere teme vam v jutranji oddaji najbolj »ležijo«, kako jih z ekipo uskladite?
Vrata našega javnega zavoda so odprta vsem, to je osnovno vodilo. Ves čas poskušamo ugoditi najrazličnejšim prošnjam po sodelovanju in se pri tem nenehno usklajujemo s kolegi v ljubljanskem in mariborskem studiu. Ob tem pa seveda vsakdo od nas predlaga zamisli, ki zaživijo skupaj z ekipo. Polje kulture in umetnostnega delovanja mi je izjemno blizu in je eno ključnih, saj je javni servis zavezan k ustvarjanju in posredovanju tudi tovrstnih vsebin. Kulturni jutranji pozdrav pa lahko poboža dušo in nas iskrivo pospremi v nov dan, če seveda vsi skupaj prepoznamo vrednost vsebine. Najbolje je ohranjati odprto srce in širokega duha, kar se zrcali tudi v raznolikosti in pestrosti vsebin, oddaj.  

Ste jutranji ali bolj popoldanski oziroma večerni tip človeka?

Menda res obstajajo jutranji ljudje (smeh) … sama sem to postala s časom. V desetih letih zgodnjih jutranjih vstajanj se bioritem spremeni. Oddaja zahteva zbranost od prve do zadnje minute, vedno znova nas lahko kaj preseneti, ali tehnično ali vsebinsko, in temu primerno se je treba odzvati. Zaradi vseh predpriprav na dan oddaje smo voditelji, ki v isti osebi še urejamo vsebine, poleg organizatorjev in tajnic prvi na televiziji, zato je predpogoj dober spanec. Človek se sčasoma privadi in tudi to ima svoje prednosti.

Glede na to, da oddaja poteka v živo, imate zagotovo kakšen pripetljaj, ob katerem se danes še vedno nasmejite.
Pripetljajev je bilo res veliko. Morda ste katerega celo opazili, najbolj zabavno je, ko povezave med Ljubljano in Koprom zatajijo. Kolega v Ljubljani komentira videz ali se navezuje na uvodne besede in ti na drugi strani kimaš, čeprav ga ne slišiš, včasih niti ne vidiš. Enkrat se je pripetilo, da smo na enega od gostov na poti do oddaje »izgubili« oziroma nanj pozabili, čeprav smo bili dogovorjeni. Zgodaj zjutraj se je pojavil na vratih televizije, seveda smo ga sprejeli in ga bili veseli.  

Kakšna je Karin, ko se ugasnejo kamere? Kam vas najraje zanese pot?
V prostem času se vse raje odpravim v naravo. To je neusahljiv vir energije, gibanje na svežem zraku je najboljši način preživljanja prostega časa. Najraje nekje ob morju.

Glede na to, da prihajate iz Primorske, kjer je vse bolj lahkotno … bi morda živeli kje drugje?
Morda se komu zdi, da ob morju živimo bolj lahkotno, vendar ne gre posploševati ne pri tem ne pri drugih življenjskih vprašanjih. Vsakdo od nas ima svoj ritem, številne obveznosti in te so lahko različno zahtevne. Vsi mi oblikujemo svoj delovni in bivanjski prostor, ne glede na to, kje živimo in delujemo. In vsi mi smo državljani sveta, vsaj sama to tako vidim. Možnosti je neskončno veliko, odvisno, kako daleč nas lahko pelje domišljija in kako dovzetni smo za nove predloge.

Menda uživate v dobri hrani in radi poprimete za kuhalnico. Kaj je vaša specialiteta?

Kakovostna hrana je pomembna, kar poskušamo občinstvu prenesti tudi skozi naše kuharske in druge vsebine. Na eni strani govorimo o tonah zavržene hrane, na drugi strani o lakoti. Zmernost je tista, s katero lahko pomagamo sebi in drugim do boljših prehranjevalnih navad. Mediteranska kuhinja mi je zelo blizu, kar pa ne pomeni, da lahko vsak dan kuham. To je otok, na katerega se odpravim tu in tam, in takrat so na vrsti morske dobrote.  

Žiga Culiberg
V Kopru so z veseljem pristopili k podaljšanju oddaje, tudi z njihovimi kuharskimi mojstri.

Kaj pa si – če se odpravite v restavracijo – najraje privoščite? Morske dobrote ali pač ne?
Pomembno je, da je lokalno pridelano in sveže, že v tem je nepopisen užitek. Kot radi pravimo – z vrta na krožnik. Prilagodljivost sezonski ponudbi in restavraciji se mi zdi ključnega pomena. Slovite po mesu? Odlično, potem bomo uživali v mesnih dobrotah. Imate svež ulov, potem bo to gotovo najboljša izbira.

Vstopili smo v čas dopustov, oddaje so na oddihu. Kako boste preživeli te vroče poletne dni?
Kar se da lepo, kar pa je vodilo za vsak nov dan.