Sveti kraji

Izrael umaknil detektorje kovin okrog jeruzalemskega starega mesta

STA/B.K.
25. 7. 2017, 07.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Izraelska vlada se je odločila, da umakne detektorje za kovino okrog svetih krajev v jeruzalemskem starem mestu. Delavci so jih umaknili že v zgodnjih jutranjih urah. Njihova namestitev po napadu na izraelske policiste je sprožila množične proteste in nasilje.

Reuters
Izraelska policija odstranjuje detektorje kovin.

"Sprejeli smo priporočila vseh varnostnih organov, da se inšpekcije z detektorji za kovino zamenjajo z varnostnimi inšpekcijami na osnovi naprednih tehnologij in drugih sredstev," je sporočil kabinet premierja Benjamina Netanjahuja. Med Palestinci je nemudoma izbruhnilo proslavljanje zmage, čeprav še ni jasno ali se bodo protesti tudi končali.

Izrael je detektorje kovin okrog območja, kjer sta mošeji Al Aksa in Haram al Šarif ter drugi sveti kraji judovske in krščanske vere, namestil po 14. juliju, ko sta bila v napadu Palestincev ubita dva izraelska policista. Takoj za tem so izbruhnili protesti, ki so potekali v obliki množičnih molitev na ulicah pred vstopom v zavarovano območje.

Konec preteklega tedna je bilo v protestih ubitih pet Palestincev in več ranjenih, Palestinec pa je na Zahodnem bregu ubil tri izraelske priseljence. Posebni odposlanec Združenih narodov za Bližnji vzhod Nickolay Mladenov je v ponedeljek Varnostni svet ZN opozoril, da je potrebno krizo nujno rešiti do petka, ko je spet glavni molilni dan v tednu za muslimane, ker se bo nasilje nadaljevalo in se lahko razširi tudi dlje od Bližnjega vzhoda.

Izraelsko potezo je obsodila Arabska liga in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, jordanski kralj Abdulah pa je Netanjahuja v ponedeljek ponovno pozval naj odstrani detektorje potem, ko je v nedeljo pred izraelskim veleposlaništvom v Amanu prišlo do incidenta v katerem je izraelski varnostnik ubil palestinskega napadalca in še eno nedolžno osebo.

Detektorje za kovino so že začele nadomeščati varnostne kamere, ni pa še jasno katera druga "napredna tehnologija" bo v uporabi.